Historisk arkiv

Skog: Beskyttelse av Europas skoger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: - Bærekraftig skogforvaltning og redusert avskoging på verdensbasis er avgjørende faktorer for å møte klimaendringene, sier politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård. I dag åpnet hun ekspertmøte i Ministerkonferanse for beskyttelse av Europas skoger (MCPFE).

Skog: - Bærekraftig skogforvaltning og redusert avskoging på verdensbasis er avgjørende faktorer for å møte klimaendringene, sier politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård. I dag åpnet ekspertmøte i Ministerkonferanse for beskyttelse av Europas skoger (MCPFE).

Skog for livskvalitet
- Vår oppgave er å sikre at ”skog for livskvalitet” blir mer enn et slagord, sier Hjørnegård. Hun understreker at klimaendringer er den viktigste faktoren som påvirker skogen. - Bærekraftig skogforvaltning og redusert avskoging på verdensbasis er avgjørende faktorer for å møte klimaendringene, sier Sigrid Hjørnegård. Hun påpeker at diskusjonene om bærekraft knyttet til produksjon av biodrivstoff, viser at det er vesentlig for skogsektoren å være offensive.
- Diskusjonene viser at folk utenfor sektoren ikke er så overbevist om skogbrukets bærekraft som vi innenfor liker å tro, sier politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård.

Norsk lederskap
Norge overtok ledelsen av Ministerkonferanse for beskyttelse av Europas skoger (MCPFE) ved årsskiftet 2007 - 2008. Lederskapet vil vare fram til en ministerkonferanse er gjennomført i Norge, anslagsvis en periode på fire til fem år. MCPFE (Ministerkonferansene for beskyttelse av Europas skoger) er et skogpolitisk samarbeid som ble etablert i 1990 etter rapporter om omfattende og alvorlige skogskader. Antall land tilsluttet dette skogpolitiske samarbeidet i Europa har økt fra 30 til 46 siden 1990.

Ekspertnivåmøtet
7. - 8. mai arrangeres det første Ekspertnivåmøtet (ELM) under det norske formannskapet. ELM er prosessens beslutningsnivå mellom ministerkonferansene. Møtet holdes i Oslo.
På møtet er 90 deltakere og delegasjoner fra til sammen 55 land og organisasjoner.

Arbeidsprogram
På dette møtet vil det bli lagt fram forslag til arbeidsprogram for MCPFE med utgangspunkt i de beslutningene som ble tatt i Warszawa, videre vil det bli lagt fram et forslag til gjennomføring av en evaluering av prosessen og et forslag fra Østerrike om å sette ned en arbeidsgruppe for å utrede mulighetene og den eventuelle merverdien av å videreutvikle dagens frivillige samarbeid til et rettslig bindende avtaleverk for bærekraftig skogforvaltning i Europa.

I tilknytning til det norske lederskapet er det etablert et MCPFE-sekretariat ved Norsk institutt for skog og landskap på Ås.

Fra ekspertmøtet i MCPFE i dag. Foto: Ståle Norang, LMD
Fra ekspertmøtet i MCPFE i dag, fra venstre: Co-Clair MCPFE Poland Piotr Borkowski, Head of Polish Delegation Piotr Paschalis-Jakubowicz, politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård og sekretæriatsleder (Liaison Unit Oslo) Arne Ivar Sletnes.
Foto: Ståle Norang, LMD. Bildet kan fritt benyttes, fotograf krediteres. Klikk på bildet for å laste ned stor format. 

Skog: - Bærekraftig skogforvaltning og redusert avskoging på verdensbasis er avgjørende faktorer for å møte klimaendringene, sier politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård.