Historisk arkiv

Skog: Europas skoger på dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen åpnet i dag det norske sekretariatet for Ministerkonferanse for beskyttelse av Europas skoger på Norsk Institutt for Skog og Landskap på Ås. Arbeidet skal lede fram til en europeisk skogministerkonferanse – i norsk regi.

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen åpnet i dag det norske sekretariatet for Ministerkonferanse for beskyttelse av Europas skoger på Norsk Institutt for Skog og Landskap på Ås. Arbeidet skal lede fram til en europeisk skogministerkonferanse – i norsk regi.

Norge overtok 1. januar 2008 ledelsen av Ministerkonferanse for beskyttelse av Europas skoger (MCPFE). I dag åpnet landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen det norske MCPFE-sekretariatet ved Norsk institutt for skog og landskap på Ås. Sekretariatet skal koordinere samarbeidet og drive skogpolitikken videre i Europa. Lederskapet skal vare fram til en europeisk ministerkonferanse er gjennomført i Norge, angiveligvis innen 4-5 år.

 -Jeg vil være en pådriver for å fremme forståelsen av hvilken rolle skogene, og en god forvaltning av disse, har i klima- og  miljøpolitikken,  sier  landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Skog på politisk dagsorden i Europa
Det flerårige lederskapet gir Norge betydelige muligheter til å påvirke de skogpolitiske prioriteringene i Europa og gi skogen den plassen den fortjener i klima- og energipolitikken. En bærekraftig skogforvaltning er vesentlig i arbeidet med å begrense klimaendringer, som kilde til fornybar energi, biologisk mangfold og for å sikre tilstrekkelig mengder vann av god kvalitet. Det vil trolig også bli vurdert muligheter for å etablere en europeisk skogkonvensjon. Statsrådens ambisjon er å styrke det skogpolitiske samarbeidet gjennom MCPFE.

-Vi vil se på muligheter for ytterligere å styrke MCPFEs innflytelse i de overordnede politiske prosessene i Europa og nytten i deltakerlandene, sier Riis-Johansen.

Skog i vekst - et godt klimatiltak
Skogpolitikk er en anerkjent del av klimapolitikken innen FN. Norge var med å løfte skogen ytterligere opp og fram under klimaforhandlingene på Bali. Løftet om å bidra med tre milliarder kroner årlig til kampen mot avskoging er vesentlig for mange områder av verden. Nå tilsvarer Europas skoger 25 prosent av jordklodens totale skogressurser, og er i betydelig vekst. Bindingen av karbondioksid (CO2) i trevirket har økt med 2000 millioner tonn - nærmere 40 ganger Norges årlige utslipp.

Landbruks- og matministeren er opptatt av skogens rolle i klimasammenheng.  - Å sikre skog i god vekst er et godt klimatiltak. Skog som vokser, binder CO2 i trevirket – så lenge det er friskt. Derfor er det vesentlig å utnytte det friske virket som bygningsmateriale eller som energi , sier Riis-Johansen.  

46 land i skogpolitisk samarbeid
Siden den første europeiske ministerkonferansen for beskyttelse av Europas skoger i Strasbourg (1990) samarbeider europeiske skogministre for å sikre en bærekraftig forvaltning av skog. I dag er 46 land og en rekke internasjonale og frivillige organisasjoner samlet gjennom Ministerkonferansene for beskyttelse av Europas skoger (MCPFE) for å møte utfordringer og muligheter som skogsektoren står overfor. Nå skal Norge gjennom en 4-5 års formannskapsperiode lede Europas skogpolitikk i riktig retning.

Riis-Johansen ønsker at samarbeidet med andre organisasjoner som er relevante for skogforvaltning styrkes i perioden framover, spesielt gjennom prosesser regi av FN og FNs organer som FAO og ECE.

- Det skogpolitiske samarbeidet i Europa de siste par tiårene har frembrakt en felles forståelse av hva som skal ligge til grunn for en bærekraftig skogforvaltning, sier Riis-Johansen, som ser fram til å ta fatt på oppgaven:

- Målet er at vi på ministerkonferansen i Oslo om noen få år kan slå fast at vi gjennom vårt felles arbeid med bærekraftig skogforvaltning i Europa har styrket skogenes bidrag til livskvalitet for befolkningen, både i og utenfor Europa.

Den viktigste skogpolitiske prosessen i Europa
- Ministerkonferansen for beskyttelse av Europas skoger er den viktigste skogpolitiske prosessen i Europa, sier Arne Ivar Sletnes, som leder sekretariatet. 14 land utenfor Europa og 27 internasjonale og frivillige organisasjoner deltar i arbeidet som observatører. - Dermed blir dette en bred samhandling om skogpolitikk. Gjennom prosessen har vi kommet fram til felles forståelse for hva som er bærekraftig skogbruk. Dette ligger blant annet til grunn for flere private sertifiseringsordninger for miljøvennlig skogbruk, sier Sletnes.

De nærmeste månedene blir det viktig å oppnå enighet landene imellom om et arbeidsprogram for å følge opp beslutningene som ble vedtatt ved den siste ministerkonferansen i Warszawa i november i fjor. Sekretariatet vil foreslå tiltak som skal inngå i arbeidsprogrammet, og stå ansvarlig for å planlegge og å gjennomføre aktiviteter. Samtidig skal sekretariatet tilrettelegge en strategisk prosess for å enes om den framtidige innretningen på MCPFE og for å utkrystallisere tema som har høy politisk prioritet. Denne prosessen vil legge grunnlaget for en ministerkonferanse i Norge om noen år.

 
Skog: Sekretariatet for MCPFE. Foto: LMD

Skog: Landbruks- og matministeren sammen med sekretariatet for MCPFE: F.v. Kjersti Bakkebø Fjeldstad, Berit Lindstad, Terje Riis-Johansen, Kristin Dawes, sekretariatsleder Arne Ivar Sletnes og Malgorzata Buszko-Briggs. Foto: Ståle Norang, LMD. Bildet kan fritt benyttes, fotograf krediteres. Klikk på bildet for å laste ned stor format.   

Skog: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen åpnet i dag det norske sekretariatet for Ministerkonferanse for beskyttelse av Europas skoger på Norsk Institutt for Skog og Landskap på Ås.