Historisk arkiv

Skog: Nordisk vedtak om bærekraftig skogbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Nordiske skogministre har i Selfoss på Island vedtatt en deklarasjon om bærekraftig nordisk skogbruk. Deklarasjonen belyser hvordan det nordiske skogbruket best skal kunne møte klimaendringer og krav om god vannkvalitet.

Skog: Nordiske skogministre har i Selfoss på Island vedtatt en deklarasjon om bærekraftig nordisk skogbruk. Deklarasjonen belyser hvordan det nordiske skogbruket best skal kunne møte klimaendringer og krav om god vannkvalitet.

Den såkalte Selfoss-deklarasjonen omhandler skog og vannkvalitet, skogen som energikilde herunder kriterier for miljømerking av biobrensel, skogen som middel for motarbeiding av klimaendringer og klimatilpassing av skog. Deklarasjonen går også på nordisk samarbeid innen genetisk tilpasning av skog og forslag til forbedring av nordisk samarbeid om skogforskning. 

Nordiske ministre signerer Hekla-deklarasjonen. Foto: LMD
Nordiske ministre signerer Selfoss-deklarasjonen.
Fra høyre: Islands miljøminister Thórunn Sveinbjarnardóttir, statssekretær Ola Heggem fra Landbruks- og matdepartementet i Norge; statssekretær Mads Jensen fra ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri i Danmark; mat-, jord- og skogbruksminister Eskil Erlandssson fra Sverige; statssekretær Jonni Lind for jord- og skogbruksministeriet i Finland, Ålands landskapsregeringsledamot Jan Erik Mattsson. Foto: Astraea Antal, LMD.

Klimautfordringer
Statssekretær Ola T. Heggem mener skogministermøtet har understreket de enorme utfordringene klimaendringene vil medføre for skogsektoren, men også skogens sentrale rolle i tilknytning til binding av klimagasser.

I sitt innlegg under ministermøtet pekte Heggem spesielt på viktigheten av at Norden som region arbeider aktivt med sikte på en genetisk sett robust skognatur, og for å utvikle og bruke treslag som vil tåle det endrede klimaet.

- Det blir nå viktig framover å satse på oppbygging av god kompetanse og gode veilednings- og opplæringssystemer for å sikre at vi er forberedt både på å bekjempe klimaendringene og forholde seg til dem, sa Heggem.

Lytt  Hør statssekretær Ola T. Heggem kommentere skogens rolle i klimasammenheng (mp3, 520kb) Kan lastes ned og brukes fritt.

 

Norden møter europeiske forpliktelser
Norge overtok formannskapet i det Europeiske skogpolitiske samarbeidet MCPFE etter ministerkonferansen i Warszawa i 2007. Resolusjonene fra Warszawa og arbeidsprogrammet til MCPFE fram til neste ministerkonferanse retter oppmerksomheten på skog og klima og vann.

- Jeg ser ministermøtet på Island og Selfoss-deklarasjonen som en regional oppfølging av forpliktelser nedtegnet sammen med de fleste skogministrene i Europa, sier Heggem.

Skog, klima og vann
I forbindelse med ministerkonferansen ble det avholdt et nordisk seminar om skog, klima og vann. Seminaret belyste tema som forynging av skog, skogreising, CO2-binding i skog, klimaendringer og skogens betydning for rent vann.

Bruno Fady fra Inra-Urfm, Frankrike sa i et innlegg om klimaendringers effekt på naturlig spredning av tresorter at globale klimaendringer er allerede trådt i kraft. - Vi må vekke allmennhetens oppmerksomhet på klimaendringer og klimaendringenes effekt på skogøkosystemer og ressurser. - Vi må også spørre oss selv hvordan vi bedre kan inkludere alllerede eksisterende kunnskap i arbeidet for skogbevaring, sa Fady.

EUs kriterier for bærekraftig produksjon av biodrivstoff påvirker nordisk skogbruk. Marja Hilska-Aaltonen, forstråd i Jord- og skogbruksministeriet i Finland sa i et innlegg at de nordiske landene bør basere seg på utprøvde kriterier for bærekraftig skogbruk og pekte på viktighteten av arbeidet som er i gang gjennom MCPFE. - De nordiske landene må nå satse på det arbeidet som er kommet igang gjennom MCPFE. Trebasert flytende brensel har en lys framtid og kan bidra positivt inn i arbeidet for å bekjempe klimaendringer, sa Hilska-Aaltonen.

    Skog bidrar til rent vann. Fra Selfoss i Island.
Skog
bidrar til rent vann. Fra Selfoss i Island. Foto: LMD

Rent grunnvann
Vann er og har alltid vært en helt avgjørende ressurs for skogbruket. Skogeieren har en verdifull vare i skogens vannreserver, mener direktør Gudbrand Kvaal fra Norges Skogeierforbund.

I Norge har norske skogeiere igangsatt en rekke tiltak for å unngå forringelse av vannkvaliteten i vassdragene, blant annet i forhold til kantsoner mot vann og vassdrag, myrer og sumpskog, og terrengtransport. Dette som et ledd i Levende Skog-avtalen og skogsertifiseringen. 

Kvaal poengterte at oppfølgingen av vannrammedirektivet må tilpasses lokale forhold og utvikles i samspill med skogeiere.

Ola T. Heggem deltok på befaring om skogplanting i Island. Foto: LMD
Statssekretær Ola Heggem deltok 18. august på befaring om skogplanting i Island. Heggem var imponert over innsatsen for beplanting og målrettet skogforvaltning i erosjonsutsatte landområder i Island. - Jeg har sett klare eksempler på at skogplanting i erosjonsutsatte landområder gir effekt. Arbeidet med å hindre sandflukt og bygge nytt vegetasjonsdekke er godt i gang her, sier Heggem.

Statssekretær Ola Heggem, Islands fiskeri- og jordbruksminister Einar Kristinn Guðfinnsson og Sveriges jord- og skogbruksminister Eskil Erlandssson. Foto: LMD
Statssekretær Ola Heggem, Islands fiskeri- og jordbruksminister Einar Kristinn Guðfinnsson og Sveriges jord- og skogbruksminister Eskil Erlandssson.  

Skogplanting mot erosjon. Foto: LMD
Skogplanting mot erosjon.

Alle foto: Astraea Antal, LMD. Bildene kan fritt benyttes, fotograf krediteres. Klikk på bildet for å laste ned i stort format. 

Skog: Nordiske skogministre har i Selfoss på Island vedtatt en deklarasjon om bærekraftig nordisk skogbruk.