Historisk arkiv

Sterke restriksjoner på årets laksefiske i sjø og elv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Årets laksefiske i elv og sjø blir sterkt redusert sammenliknet med tidligere. Dette er klart etter at forskrift om regulering av fiske i sjø nå er vedtatt.

Årets laksefiske i elv og sjø blir sterkt redusert sammenliknet med tidligere. Dette er klart etter at forskrift om regulering av fiske i sjø nå er vedtatt. Tidligere i år er det gjennom fylkesvise forskrifter lagt historisk strenge begrensninger på sportsfiske etter villaks i vassdragene.

- Årets restriksjoner er betydelige men er helt avgjørende for å sikre arten og den fremtidige verdiskapingen i norske lakseelver, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Ola Heggem.

Lytt

Hør statssekretær Ola Heggem om forskriftsendringen (mp3, 211 kb)
Kan lastes ned og brukes fritt.

 

Dramatisk for villaksen
Forekomsten av atlantisk villaks er nå på et historisk lavt nivå. Om lag 45 norske lakse-bestander er utryddet, og en tredjedel av de 401 gjenværende bestandene er truet eller sårbare.

Den samlete fangsten av laks i elv og sjø i 2007 ble lavere enn den samlete fangsten i bunnåret 1997. Dette er det laveste registrerte fangsttallet på hele nittenhundretallet. Som følge av det dårlige smålaks-året i 2007, forventer forskerne at innsiget av mellomlaks i 2008 og innsiget av storlaks i 2009 også blir lavt.

     Laksefisker. Foto: Harald Øien
Laksefisker. Foto: Harald Øien

Årets sjølaksefiske
I går ble det bestemt at reguleringene i laksfisket i sjø skal fastsettes i tråd med Direktoratet for naturforvaltnings tilrådning. Unntaket er i Finnmark der reguleringene justeres av hensyn til synspunkter fra Sametinget, og begrensninger i fisket ikke blir fullt så omfattende som DN har foreslått. Ellers i landet er innkortingen i hovedtrekk på 2-4 ukers fisketid i tillegg til at det i enkelte områder ikke åpnes for sjølaksefiske. Den nye forskriften for sjølaksefiske gjelder kun for 2008. 

Årets elvefiske
Også i elvene er det foretatt betydelige innstramninger. I opp mot 70 elver åpnes det ikke for fiske. I nær alle elver der det åpnes for fiske i 2008 er det innført døgnkvote, oftest på 1-2 fisk. Men dette er gjerne innenfor en samlet sesongkvote på et fåtall antall fisk som en fisker kan avlive i løpet av hele fiskesesongen.

- Den betydelige innkortingen i årets elvefiske vil i år føre til betydelige tap innenfor fisketurisme og omsetning av tilhørende varer og tjenester, sier Heggem og viser til anslag fra organisasjonen Norske Lakseelver. Lakseelvene frykter at salget av fiske m.m. nå vil falle fra 1,3 milliard pr. år til 1 milliard.

 - Dette er svært negativt for bosetting og sysselsetting i Distrikts-Norge, sier Heggem. Nå må aktørene samles om å bygge opp igjen den norske delen av den Atlantiske villaksen slik at den blir bevart som art og fortsatt kan gi grunnlag for verdiskaping innenfor fisketurismen, sier han. 

Endret forvaltning i sjø fra 2009
Direktoratet for naturforvaltning har fått i oppdrag fra Miljøverndepartementet å utrede en konsesjonsordning for sjølaksefiske, og det legges opp til at en slik ordning skal iverksettes i 2009. Konsesjonsordningen skal ivareta hensynet til næringsfiske og samisk kulturutøvelse.

- Dette blir et viktig grep for å styrke villaksbestandene, sier statssekretær Ola Heggem. Han mener Norge nå står overfor et grunnleggende veivalg når det gjelder fremtidig utnyttelse av villaksen som ressurs.

- Et omfattende sjølaksefiske som høster fra 50-70 prosent av villaksen, og der mange utøvere driver fisket på hobbybasis, er en lite fremtidsrettet ressursutnyttelse, uttaler Heggem. Undersøkelse fra 1999, utført av Høgskolen i Nord-Trøndelag, viste at 97,5 prosent av utøverne driver med bedriftsøkonomisk underskudd.