Historisk arkiv

Bioenergi: Tilskudd til produksjon av skogsflis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: Det blir etablert en ordning for å gi tilskudd til uttak av bioenergivirke fra skogen. Ordningen vil bli administrert av Statens landbruksforvaltning, som nå har sendt et forslag til regelverk på høring.

Bioenergi: Det blir etablert en ordning for å gi tilskudd til uttak av bioenergivirke fra skogen. Ordningen vil bli administrert av Statens landbruksforvaltning, som nå har sendt et forslag til regelverk på høring. Det er ventet at ordningen kan bli iverksatt i løpet av en måneds tid.

Mer bioenergi og økt sysselsetting
- Den nye tilskuddsordningen vil gjøre det mer lønnsomt å produsere råstoff til bioenergi. Samtidig vil dette stimulere sysselsetting i næringen og bidra til økt utbygging av klimavennlige bioenergianlegg, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

65 millioner kroner 
I regjeringens tiltakspakke er det bevilget midler til å få fram mer virke fra skog og gjengrodde arealer, som kan brukes som råstoff i bioenergianlegg. Til sammen 65 millioner kroner er satt av til å få fram mer bioenergivirke, av disse kommer 50 millioner kroner fra tiltakspakka. Midlene vil bli fordelt mellom driftstilskudd, investeringstilskudd og utviklings- og kompetansetiltak.

Økt etterspørsel etter skogsflis
- Midlene fra tiltakspakka kommer på et gunstig tidspunkt i forhold til regjeringens satsing på bioenergi. Ordningen vil gå hånd i hanske med styrkingen av Enovas varmeprogrammer som følge av tiltakspakken. Økt utbygging av fjernvarme og lokale varmesentraler betyr økt etterspørsel etter skogsflis, sier Lars Peder Brekk.

I regjeringens klimamelding fra 2007 ble det satt et mål å om sikre målrettet og koordinert virkemiddelbruk for økt utbygging av bioenergi med inntil 14 TWh innen 2020. Dette målet er også en del av Klimaforliket regjeringen inngikk med flere partier på Stortinget i juni samme år.

     


Bioenergi: Lars Peder Brekk. Foto: LMD
Bioenergi
: Nå blir det mer lønnsomt å produsere skogsflis, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: LMD

Stort potensiale
- Dette er et ambisiøst mål og innebærer at bruken av bioenergi omtrent vil dobles i forhold til dagens nivå.  Vi har imidlertid et potensial for å hente ut råstoff fra norske skoger - som ligger langt over dette, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Problemet så langt har vært svak lønnsomhet i å høste råstoffet og produsere flis av det. For å sette fart i produksjonen av skogsflis, vil det nå bli gitt tilskudd til skogeiere og bønder for å få ut energivirke i forbindelse med tynning i etablert skog, ungskogpleie og rydding av vei- og åkerkanter.

Etter dagens hogst blir det også liggende igjen mye avfall i form av greiner og topper. Dette er råstoff som i dag utnyttes i svært liten grad, men som er godt egnet for bioenergi. I det forslaget som nå sendes på høring, ligger det inne at det skal gis tilskudd for å få også greiner og topper ut av skogen - som første trinn på vei mot et varmeanlegg.

Mer om endringene i Enovas programmer finnes på Enovas hjemmeside.

Driftstilskudd
Ordningen for driftstilskudd er beskrevet i endringsforskrift som Statens landbruksforvaltning (SLF) nå har sendt på høring. Det er ventet at tilskuddsordningen kan bli iverksatt i løpet av en måneds tid. Driftstilskuddet gis til uttak av heltre, kratt og hogstavfall fra skog og gjengrodd kulturlandskap, når dette virket foredles til skogsflis for å nyttes i bioenergianlegg. Tilskuddet innvilges til eiere av landbrukseiendom.
 
Investeringstilskudd og støtte til utviklings- og kompetansetiltak kan søkes også av andre enn bønder og skogeiere. Disse tilskuddene skal administreres av Innovasjon Norge.

Statens landbruksforvaltning (SLF) skal ivareta direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD). SLF er fagmyndigheten som sikrer en enhetlig forvaltning av virkemidler i hele landet og gjennom hele verdikjeden. 

Bioenergi: I regjeringens tiltakspakke er det bevilget midler til å få fram mer virke fra skog og gjengrodde arealer, som kan brukes som råstoff i bioenergianlegg.