Historisk arkiv

Bioenergi: Tilskudd til uttak av skogsvirke til flisproduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: Tilskuddsordningen til uttak av skogsvirke til flisproduksjon er fastsatt i forskriftsform. - Denne ordningen representerer et solid bidrag for økt lønnsomhet i bioenerginæringen, som hittil har slitt med å få endene til å møtes, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Bioenergi: Tilskuddsordningen til uttak av skogsvirke til flisproduksjon er i dag fastsatt i forskriftsform, som en del av forskrift om tilskudd til nærings- og miljøtiltak i skogbruket.  - Denne ordningen representerer et solid bidrag for økt lønnsomhet i bioenerginæringen, som hittil har slitt med å få endene til å møtes. Samtidig vil ordningen stimulere til økt sysselsetting i verdikjeder knyttet til skog og bioenergi, og bidra til økt utbygging av klimavennlige bioenergianlegg, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
 
Tilskuddsordningen, som skal forvaltes av Statens landbruksforvaltning, gjelder for tiltak som er startet opp etter 1. januar 2009. 

Tiltakspakke til bioenergiformål
Tilskuddsordningen kommer som ledd i regjeringens tiltakspakke på 50 millioner kroner for å stimulere sysselsettingen i bioenergi- og skognæringen og for å få fram mer råstoff fra skog og gjengrodde arealer til bruk i fornybar energiproduksjon. Av disse midlene, skal Statens landbruksforvaltning forvalte inntil 40 millioner kroner for å stimulere til økt uttak av skogsvirke til flisproduksjon. Videre skal inntil 10 millioner kroner forvaltes av Innovasjon Norge (IN) til investeringstilskudd til flisproduksjonsutstyr og til utviklings- og kompetansetiltak. - Dette innebærer et historisk løft for lønnsomheten knyttet til uttak av råstoff fra skog og kulturlandskap til fornybar energiproduksjon og jeg håper at ordningen blir tatt i bruk raskt, sier Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Utover dette, ble det over statsbudsjettet i 2009 satt av tilsammen 15 millioner kroner til bioenergiformål, samt 35 millioner kroner over jordbruksavtalen til Bioenergiprogrammet - som også forvaltes av IN. Landbruks- og matdepartementet vil således bruke totalt 100 millioner kroner til bioenergiformål i 2009.
    


Bioenergi: Inntil 40 millioner kroner av midlene, skal Statens landbruksforvaltning forvalte for å stimulere til økt uttak av skogsvirke til flisproduksjon. Foto: LMD
Bioenergi: Inntil 40 millioner kroner av midlene, skal Statens landbruksforvaltning forvalte for å stimulere til økt uttak av skogsvirke til flisproduksjon. Foto: LMD

- Dette er en betydelig satsing, og jeg oppfordrer næringen til å benytte seg av disse mulighetene for å bidra til å bevare og skape nye grønne arbeidsplasser og som ledd i å videreutvikle og styrke verdikjedene knyttet til skog og bioenergi, sier Lars Peder Brekk.
 

Tilskuddsordning med areal- og driftstilskudd
Tilskuddsordningen dekker skogsvirke som tas ut gjennom førstegangstynning, lauvskoghogster, ungskogpleie eller kulturlandskap, samt uttak av hogstavfall til energiproduksjon. Med skogsvirke forstås her heltrevirke, hogstavfall, herunder GROT, samt rundtømmer fra førstegangstynning og lauvskoghogster. Virke til vedproduksjon er ikke omfattet av ordningen. Tilskuddsordningen er rettet mot skogeier, eller eier av landbrukseiendom, som kan vise til leveringskontrakt av virket til energiproduksjon, herunder varme- og pelletsproduksjon, eller til eget bruk. Ordningen baseres på et arealtilskudd, fra 100-400 kroner per dekar behandlet areal, og et driftstilskudd opptil 40% av oppgitte driftskostnader. Tilskuddsnivåene vil således variere i forhold til råstofftype og hvor råstoffet hentes fra, basert på nivået av henholdsvis arealtilskuddet og driftskostnadene. Tilskudd til uttak av rundvirke fra førstegangstynning, som ligger på nedre del av tilskuddskalaen, vil utgjøre opptil 33 kroner per fastkubikkmeter (ca. 2 øre/kWh). På øvre del av skalaen ligger uttak av råstoff fra kantrydding og kulturlandskapspleie på landbrukseiendommer med tilskudd opptil 203 kroner per fastkubikkmeter (ca. 10 øre/kWh).  

Økt lønnsomhet og sysselsetting og mer bioenergi

- Næringen har lenge etterlyst at det trengs støtte på rundt 10-15 øre/kWh for å gjøre bioenergi konkurransedyktig og for å få fart i utbyggingen av bioenergi. Denne ordningen representerer et solid bidrag for økt lønnsomhet i bioenerginæringen, som hittil har slitt med å få endene til å møtes. Samtidig vil ordningen stimulere til økt sysselsetting i verdikjeder knyttet til skog og bioenergi, og bidra til økt utbygging av klimavennlige bioenergianlegg, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Tilskuddsmidlene kommer på et gunstig tidspunkt for regjeringens bioenergisatsing og for skognæringa. Skogbruket opplever nedgangskonjunkturen sterkt, med dramatisk svikt i tømmeravsetningen og store prisreduksjoner. Aktiviteten i næringen blir skadelidende og med økende omfang av og fare for permitteringer, konkurser og tap av kompetanse. Denne tilskuddsordningen vil, sammen med de øvrige skogvirkemidlene, bidra til å dempe noen av disse uheldige effektene. Ordningen vil videre gå hånd i hanske med styrkingen av Enovas varme-programmer som følge av tiltakspakken. Økt utbygging av fjernvarme og lokale varme-sentraler innebærer økt etterspørsel etter skogsflis, og det er her skognæringen kommer inn, sier Lars Peder Brekk. 

    
Bioenergi: - Økt utbygging av fjernvarme og lokale varmesentraler innebærer økt etterspørsel etter skogsflis, sier Lars Peder Brekk.
Bioenergi: - Økt utbygging av fjernvarme og lokale varmesentraler innebærer økt etterspørsel etter skogsflis, sier Lars Peder Brekk.
Foto: LMD. Klikk på bildet for stort format.

Ambisiøse mål og stort potensial for økt bioenergi
I regjeringens klimamelding fra 2007 ble det satt et mål om å sikre målrettet og koordinert virkemiddelbruk for økt utbygging av bioenergi med inntil 14 TWh innen 2020. Dette målet er også en del av klimaforliket som regjeringen inngikk med flere partier på Stortinget i juni samme år. - Dette er et ambisiøst mål som innebærer omtrent en fordobling i forhold til dagens nivå. Vi har imidlertid et potensial for å hente ut råstoff fra norske skoger som ligger langt over dette, og den nye tilskuddsordningen er et steg på veien, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.Mer om endringene i Enovas programmer finnes på Enovas hjemmeside.

Bioenergi: Tilskuddsordningen til uttak av skogsvirke til flisproduksjon er i dag fastsatt i forskriftsform, som en del av forskrift om tilskudd til nærings- og miljøtiltak i skogbruket. Tilskuddsordningen, som skal forvaltes av Statens landbruksforvaltning, gjelder for tiltak som er startet opp etter 1. januar 2009.