Historisk arkiv

Dyrehelse: Besetninger med fotråte på fellesbeite

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyrehelse: Mattilsynet har laget kriterier for å behandle søknader om å delta på fellesbeite for sauebesetninger som kan ha eller har hatt fotråte. Tidligst seks uker før slipp, skal Mattilsynet ha avklart søkerbesetningenes fotråtestatus.

Dyrehelse: Mattilsynet har laget kriterier for å behandle søknader om å delta på fellesbeite for sauebesetninger som kan ha eller har hatt fotråte. Tidligst seks uker før slipp, skal Mattilsynet ha avklart søkerbesetningenes fotråtestatus.

Høsten 2008 ble det påvist fotråte i et stort antall besetninger. Det er ikke mulig å gjennomføre sanering i mange av disse besetningene før beitesesongen 2009. Derfor er det nødvendig med faste kriterier for hvordan sikre adgang til utmarksbeite med minst mulig risiko for spredning av fotråte.

Mattilsynet vurderer dispensasjon ut fra besetningens status med hensyn til fotråte. Vurderingen skal foretas så nær beiteslipp som mulig, men tidligst 6 uker før beiteslipp.

Besetninger med milde sjukdomstegn kan få dispensasjon til å sende dyr på fellesbeite i utmark eller utmarksbeite med liten smittekontakt mellom besetninger etter nedenfor stående kriterier. Besetninger med alvorligere sjukdomstegn kan få dispensasjon til å sende dyr på utmarksbeite med liten smittekontakt mellom besetninger etter kriterien som er utarbeidet og etter en skjønnsmessig vurdering av smittefaren opp mot alvorlighetsgraden av sjukdom i besetningen.

Dyrehelse: Mattilsynet har laget kriterier for å behandle søknader om å delta på fellesbeite for sauebesetninger som kan ha eller har hatt fotråte.