Historisk arkiv

Dyrehelse: Blåtunge i Vest-Agder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyrehelse: Mattilsynet arbeider videre med kartlegging og tiltak i forbindelse med påvisningen av dyresjukdommen blåtunge i Vest-Agder. Levering av melk og dyr til slakt kan på visse vilkår gå som normalt. Det er ikke fare for smittespredning.

Dyrehelse: Mattilsynet arbeider videre med kartlegging og tiltak i forbindelse med påvisningen av dyresjukdommen blåtunge i Vest-Agder. Levering av melk og dyr til slakt kan på visse vilkår gå som normalt. På grunn av det kalde været er det ikke risiko for smittespredning. Blåtunge smitter ikke til mennesker.

Sperre-og restriksjonssoner
Det er opprettet sperre- og restriksjonssoner for å bekjempe sjukdommen. Mattilsynet fortsetter arbeidet med å kartlegge situasjonen og iverksette tiltak etter at det fredag i forrige uke ble påvist funn av positive prøver på den alvorlige dyresjukdommen blåtunge i to besetninger i Vest-Agder. Det skal tas ut prøver fra ca 1000 besetninger i forbindelse med den videre kartleggingen. Det er ikke påvist synlig sjuke dyr.

Betingelsene for slaktedyrtransport og livdyrtransport er forskjellig i de ulike sonene. Det er etablert ordninger slik at slakting av dyr fra området kan gjennomføres på visse betingelser. Slakteriene søker M attilsynet om dispensasjon for transport av dyr til slakt. Produsentene vil derfor få sendt sine dyr til slakt som normalt. Det er ingen restriksjoner på transport av slaktedyr innenfor den enkelte sone og for transport fra fritt område og inn i soner. Levering av melk fra besetninger i området går som normalt. Omsetning av livdyr vil rammes av blåtungerestiksjonene.

Tett samarbeid med næringen
Det er tett samarbeid mellom Mattilsynet, Veterinærinstituttet og næringen når det gjelder faglige vurderinger og informasjon. MT holder næringen fortløpende orientert om utviklingen. Landbruks- og matdepartementet får daglige oppdateringer om situasjonen.

Dyrehelse: Mattilsynet arbeider videre med kartlegging og tiltak i forbindelse med påvisningen av dyresjukdommen blåtunge i Vest-Agder.