Historisk arkiv

Dyrehelse: Friske dyr i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyrehelse: Norge har fortsatt en meget frisk dyrepopulasjon sammenlignet med andre land i Europa. Det viser Veterinærinstituttets og Mattilsynets rapport om overvåkningsprogrammer innen dyre- og fiskehelse for 2007.

Dyrehelse: Norge har fortsatt en meget frisk dyrepopulasjon sammenlignet med andre land i Europa.  Det viser Veterinærinstituttets og Mattilsynets rapport om overvåkningsprogrammer innen dyre- og fiskehelse for 2007. 

Få av overvåkingsprogrammene  innen dyrehelse hadde positive funn, og blant disse var forekomsten begrenset og konsekvensene små. Programmene med positive funn var lavpatogen fugleinfluensa (ingen høypatogene funn), campylobacter, salmonella, skrapesjuke og paratuberkulose.

Omfattende testing
Mellom 2000 til 2007 er mer enn 140 000 storfe blitt testet for kugalskap (BSE). Alle prøver har vært negative. Klassisk skrapesjuke ble ikke diagnostisert i 2007 og skrapesjuke Nor98 ble påvist i ni besetninger. Det er to overvåkingsprogrammer som undersøker helsen til Norges ville dyr, samt at en del villfugler blir undersøkt i overvåkingsprogrammet for fugleinfluensa. 720 prøver fra ville hjortedyr og oppdrettshjort ble testet for chronic wasting disease. Alle prøvene var negative. Parasitten Echinococus multicularis ble heller ikke funnet hos rødrev i 2007.

Dyrehelse: Veterinærinstituttets og Mattilsynets rapport om overvåkningsprogrammer innen dyre- og fiskehelse for 2007 viser at Norge fortsatt har en meget frisk dyrepopulasjon sammenlignet med andre land i Europa.