FAO: Internasjonalt partsmøte i Tunis
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 03.06.2009
FAO: Benefit sharing-fondet står i sentrum på det tredje partsmøtet til FAOs (FNs mat- og jordbruksorganisasjon) internasjonale plantetraktat som nå pågår i Tunis.
FAO: Benefit sharing-fondet står i sentrum på det tredje partsmøtet til FAOs (FNs mat- og jordbruksorganisasjon) internasjonale plantetraktat som nå pågår i Tunis.
Det tredje partsmøtet til FAOs internasjonale plantetraktat (ITPGRFA) åpnet mandag i Tunis med Tunisias landbruksminister tilstede. Møtet, som varer til 5. juni, samler delegater fra 120 medlemsland og observatører fra FN-systemet, internasjonale genbanker, såvareindustri og småbonde- og miljøorganisasjoner.
Norges bidrag
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk autoriserte overføringen av det første norske bidraget til det internasjonale Benefit sharing -fondet som skal finansiere planteforedling i utviklingsland, i februar i år. Fondet er opprettet for å stimulere til bevaring og utvikling av plantegenetiske ressurser hos den enkelte bonde særlig i utviklingsland. Bidraget tilsvarer 0,1 prosent av bruttoomsetningen av såvarer i Norge og gir en uttelling på rundt 500.000 kroner i året. Dette finansieres over Landbruks- og matdepartementets budsjett.
- Vi tror dette er den mest direkte måten å øke utviklingslandenes evne til å forbedre, bevare og utnytte kulturplantene på egne åkre - og selvfølgelig sørge for mat til sine familier, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
De første 11 prosjektene fra den internasjonale plantetraktatens benefit sharing-fond ble delt ut på traktatens tredje partmøte i Tunis. Etter tre år er traktatens multilaterale utvekslingssystem operativt. Å få på plass en finansieringsstrategi og iverksette tiltak for rettferdig fordeling av godene ved bruk av plantegenetiske ressurser står sentralt på dagsorden i partsmøtet de kommende dagene.
Skal ivareta plantemangfoldet
Plantetraktatens mål er å ivareta plantemangfoldet i landbruket, samt å sikre bærekraftig bruk. Tilgang til genmateriale og fordeling av de godene som oppstår ved kommersialisering er blant de sentrale saksområdene i traktaten. Traktaten har opprettet et multilateralt system for utveksling av plantegenetisk materiale med bestemmelser om fordeling av godene fra dette til bønder verden over, og da særlig i utviklingsland, som ivaretar dette mangfoldet på vegne av jordens befolkning. Traktaten innholder videre bestemmelser om bærekraftig bruk av plantemangfoldet og som en understrekning av den sentrale rollen bønder spiller i forhold til bevaringen av plantemangfoldet i jordbruket, også bestemmelser om bønders rettigheter.
Benefit sharing-fondet
Traktatens multilaterale system ble operativt i 2006 og omfatter nå mer enn 600 000 aksesjoner. Ca 100 000 transaksjoner av plantegenetisk materiale utføres årlig gjennom systemet og med bruk av traktatens standard materialutvekslingsavtale (sMTA). Møtet skal treffe vedtak for å styrke oppslutningen om dette systemet, behandle landenes gjennomføring av de andre sentrale bestemmelsene i traktaten, og rapporter fra bl.a. Global Crop Diversity Trust og andre samarbeidspartere. Hovedutfordringen er å få på plass traktatens finansieringsstrategi, hvor iverksetting av en plan for å fylle opp traktatens fond for godefordeling – benefit sharing-fondet - er sentral.
De første prosjektildelingene
I forkant av det tredje partsmøtet ble det åpnet opp for søknader til Benefit sharing-fondet for første gang, og flere hundre søknader ble mottatt fra hele verden. 11 prosjekter ble valgt ut til å motta støtte fra de midlene fondet så langt har fått inn. Blant de 11 prosjektene er alle verdensregionene representert og mange sentrale matplanter dekket. Norges bidrag til plantetraktatens Benefit Sharing-fond var sammen med bidragene fra Italia, Spania og Sveits utslagsgivende for at fondet kunne begynne utdelingen av midler og støtte de utvalgte prosjektene.
FAO: Benefit sharing-fondet står i sentrum på det tredje partsmøtet til FAOs (FNs mat- og jordbruksorganisasjon) internasjonale plantetraktat som nå pågår i Tunis.