Historisk arkiv

FAO: Satser på meieriproduksjon i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

FAO - FNs mat- og jordbruksorganisasjons meieriprosjekt gir et oppsving for bønders inntekt i Afghanistan. Dette bidrar også til en forbedring av kvinners situasjon i flere provinser i landet.

FAO - FNs mat- og jordbruksorganisasjons meieriprosjekt gir et oppsving for bønders inntekt i Afghanistan. Dette bidrar også til en forbedring av kvinners situasjon i flere provinser i landet. 

FNs mat- og jordbruksorganisasjons kontor i Kabul har tatt initiativ til et meieriprosjekt i samarbeid med de afghanske provinsene Logar, Wardak, Mazar og Kunduz. Prosjektet til FAO er så framgangsrikt  at de 1600 bondefamiliene som deltar også ser en markant økning i sin inntekt. Inntekten for deltakerne i prosjektet har økt femfold, fra 130 amerikanske dollar til 650 amerikanske dollar i året. Ettersom det først og fremst er kvinner som utfører arbeidet innen rammen av prosjektet, beholder kvinnene 95 prosent av inntektene. 

Prosjektet som ble startet opp i 2003 er finansiert av tyske bidrag og arbeider etter metoden integrert meieriproduksjon (IPS, Integrated Dairy Schemes). Framgangen følger av en kombinasjon av forbedret fór, tilgang til kunstig inseminering og/eller avlsokser, økt veterinærbistand og forbedret organisering bøndene mellom. 

- Dette, sammen med veldig hardt arbeid, er årsaken til framgangen, sier Tony Bennett, FAOs kontaktperson for meierispørsmål: - Vi startet fra grunnen av og dette hjalp deltakerne til å øke melkeproduksjonen til 10.000 liter om dagen. 

Garantert inntekt
FAOs eksperter har lært bøndene å organisere seg i kooperativer som samler melken og bidrar med veterinærtjenester og tjenester innen husdyrdrift. Kooperativene har meierier for melkepasteurisering og foredling av melken til produkter som yoghurt, surmelk, smør og ghee (renset smør), og har også utsalg i de store byene i landet. Slik garanteres bøndene utsalg av sine produkter. 

Melkebønder og deres familier er ikke de eneste som tjener på satsingen. Mens stadig flere afghanere nå får tilgang til ferske, sunne melkeprodukter, har også suksessen med melkeprosjektet gjort det mye mer lønnsomt for bønder å dyrke fór som lucerne, noe som kan gi en inntekt på 900 amerikanske dollar per hektar. Dette kan muligens til og med konkurrere mot dyrking av illegale planter.  

Sikkerhetsproblem
Til tross for at den lokale etterspørselen på fersk melk er stor, begrenser sikkerhetsproblemer hvor fort prosjektet kan vokse, spesielt sør i landet. Men i 2008 bidro den italienske regjeringen med 2 millioner dollar for å utvide aktiviteter i Herat-provinsen. IFAD (International Fund for Agricultural Development) og Verdensbanken bidrar nå også med store programmer som skal bidra til å melkeprosjektet. 

- Melkeprosjektet er en del av FAOs større initiativ for å bidra til å revitalisere Afghanistans krigsherjede jordbruksøkonomi, sier Tekeste Tekie, en lokal FAO-representant i Afghanistan. – Å øke bønders inntekter fra kornavlinger, hagebruk og melkeproduksjon kan på lang sikt tilby et livskraftig alternativ til valmueproduksjon. 

FAO - FNs mat- og jordbruksorganisasjons meieriprosjekt gir et oppsving for bønders inntekt i Afghanistan.