Historisk arkiv

Forskningssenter for bioenergi på Ås og i Trondheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Forskning: Bioenergisenteret CenBio som er lokalisert til Ås og Trondheim er ett av åtte sentrer som får status som "Forskningssenter for miljøvennlig energi".

Forskning: Regjeringen har nå offentliggjort de åtte sentrene som får status som "Forskningssenter for miljøvennlig energi". Blant disse er bioenergisenteret CenBio som er lokalisert til Ås og Trondheim. Visjonen er at dette skal bidra til utvikling av en konkurransedyktig og bærekraftig bioenerginæring i Norge.

Budsjett på 40 millioner kroner årlig
CenBio lokaliseres til Ås og Trondheim. Partnerne i Ås er Norsk institutt for skog og landskap, Bioforsk og UMB. Disse tre er knyttet sammen gjennom Senter for bioenergi. I Trondheim er SINTEF Energi og NTNU partnerne. Årlig budsjett blir på nærmere 40 millioner kroner.

Viktige forskningsoppgaver står for tur
Regjeringen vil bruke forskningssenteret slik at en får til økt bruk av bioenergi til varme- og strømproduksjon, sammen med en sikker og god avfallshåndtering. Senterets hovedoppgaver er forskning og utvikling slik at en økt biomasseproduksjon for energiformål kan skje på en bærekraftig og kostnadseffektiv måte, at en får en forsvarlig resirkulering av aske og en omdanning av fersk biomasse og avfall til varme- og strøm.

En vesentlig oppgave er å finne ut hvordan en kan få til en nær fordobling av årlig uttak fra skogen sammenliknet med i dag. Dette må skje på en kostnadseffektiv måte uten at kvaliteten på råstoffet forringes. En slik strategi innebærer utvikling av hensiktsmessige avvirkningsmetoder, transportsystemer og råstoffbehandling. Andre oppgaver er knyttet til teknologi for effektiv produksjon og utnyttelse av ulike typer trepellets eller flis.

Oppfølging av Klimaforliket
Sentersatsingen ble lansert av Energi21 under energiuka i fjor, og ble deretter muliggjort gjennom det såkalte Klimaforliket. I budsjettet for 2009 går regjeringen videre og øker bevilgningene på området med til sammen 300 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2008. 110 millioner kroner av dette går til etablering av forskningssentre for miljøvennlig energi, mens resten går til en breddesatsing, for å styrke forskning og utvikling innefor relevante temaområder. Nesten 1 milliard kroner vil gå til sentrene over en åtteårsperiode.

Det var 28 forskningsmiljøer som hadde søkt Norges forskningsråd om å få status som ”Forskningssenter for miljøvennlig energi”. Åtte er nå valgt ut og vil få til sammen nærmere 1 milliard kroner over en åtte års periode.

Forskning: Regjeringen har nå offentliggjort de åtte sentrene som får status som "Forskningssenter for miljøvennlig energi". Blant disse er bioenergisenteret CenBio som er lokalisert til Ås og Trondheim.