Historisk arkiv

Jordbruk: Beiteprosjekter for bedre sauehold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Et nasjonalt beiteprosjekt har gitt støtte til fem fylkesvise prosjekter i 2009. Målet er å få til et bedre sauehold med mindre tap av dyr på beite.

Jordbruk: Et nasjonalt beiteprosjekt har gitt støtte til fem fylkesvise prosjekter i 2009. Målet er å få til et bedre sauehold med mindre tap av dyr på beite.


Prosjektet er en videreutvikling av et pilotprosjekt med forsterka tilsyn på utmarksbeite som har pågått i Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag i to år.

Det totale budsjettet for beiteprosjektet i 2009 er på rundt 5,7 millioner kroner. I tillegg får de fleste av prosjektene også støtte fra miljøforvaltningen. Det nasjonale beiteprosjektet ble bestemt i jordbruksoppgjøret 2008.

     Jordbruk: Sau på beite. Foto: Aud Torild Stensrød
Jordbruk: Beiteprosjektet skal utrede og legge til rette for en levedyktig næringsdrift med mindre tap av dyr på beite. Foto: Aud Torild Stensrød

Mindre tap av dyr
Beiteprosjektet skal utrede og legge til rette for en levedyktig næringsdrift med mindre tap av dyr på beite. Prosjektet skal omfatte tap relatert til rovvilt, alveld, flottbårne infeksjoner og andre bakterielle sykdomsårsaker. Det skal legges vekt på rasjonell beitebruk med en sikker produksjon av god kvalitet innenfor mest mulig forutsigbare og langsiktige rammebetingelser.

Beiteprosjektet ledes av en gruppe med representanter fra Landbruks- og matdepartementet, næringsorganisasjonene i landbruket, Direktoratet for naturforvaltning og fylkesmannen. Statens landbruksforvaltning er sekretariat for gruppen.

Statens landbruksforvaltning (SLF) skal ivareta direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD). SLF er fagmyndigheten som sikrer en enhetlig forvaltning av virkemidler i hele landet og gjennom hele verdikjeden.

Jordbruk: Et nasjonalt beiteprosjekt har gitt støtte til fem fylkesvise prosjekter i 2009.