Klimaforhandlingene: Biogass et viktig klimatiltak
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 16.12.2009
Klimaforhandlingene: Stortinget mener 30 prosent av husdyrgjødsla i Norge innen 2020 bør gå til biogassproduksjon. Dette er det viktigste enkelttiltaket i oppfølging av Klimameldingen for landbruket, som Stortinget behandlet i går.
Klimaforhandlingene: Stortinget mener 30 prosent av husdyrgjødsla i Norge innen 2020 bør gå til biogassproduksjon. Dette er det viktigste enkelttiltaket i oppfølging av Klimameldingen for landbruket, som Stortinget behandlet i går.
- Se Stortingets Innst. 100 S( 2009-2010)
- St.meld. nr. 39 (2008-2009) Klimautfordringene - landbruket en del av løsningen
- Klimaforhandlingene - Landbruk en del av løsningen
Dobbel klimaeffekt
- Ved å produsere biogass av metangassen som skilles ut fra husdyrgjødsel kan vi oppnå dobbel klimaeffekt, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. - For det første kan vi produsere klimanøytral energi til erstatning for fossil energi. Samtidig får vi reduserte utslipp av metan som er en meget sterk klimagass, sier Brekk.
Utslippet av metan utgjør 45 prosent av jordbrukets samlede utslipp av klimagasser når landbrukssektorens utslipp av CO2 fra fossilt brensel er regnet med, og nesten halvparten av det totale utslippet av metangass i Norge.
30 prosent av husdyrgjødsla
- Hvis vi skal oppnå reduksjoner i utslippene fra jordbruket, må vi finne effektive løsninger for å redusere utslippet av metan, sier Brekk. - Økt produksjon av biogass er det viktigste enkelttiltaket for at jordbruket skal oppfylle sin andel av utslippsreduksjonene Norge skal ta innen 2020, i henhold til klimaforliket. Som et realistisk mål mener vi at 30 prosent av den samlede mengden med husdyrgjødsel innen den tid bør gå til biogassproduksjon, sier landbruks- og matministeren.
Samlet virkemiddelpakke
- Regjeringen vil utarbeide en samlet virkemiddelpakke for utvikling av biogass, sier Lars Peder Brekk. - Denne vil omfatte helhetsløsninger for håndtering av matavfall - og annet organisk avfall - og husdyrgjødsel i et organisert samarbeid mellom jordbruk, industri og kommunal sektor, opplyser Brekk.
Biogass er prioritert
Biogass er et prioritert område innenfor Landbruks- og matdepartementets Bioenergiprogram som forvaltes av Innovasjon Norge. Programmet vil ha ei budsjettramme på 56 millioner kroner i 2010. Etterspørselen etter støtte fra programmet til biogassprosjekter er sterkt økende. Biogass er også et sentralt område under jordbruksavtalens utviklingsprogram for klimatiltak – som har ei årlig ramme på 6 mill. kroner. Biogass er for øvrig et viktig område under Forskningsrådets programmer Natur og næring og RENERGI-programmet.
Utviklingsfase
Det er i gang kunnskapsoppbygging og utprøving av forskjellige teknologiske løsninger. De største utfordringene ligger i at husdyrbrukene i Norge er små i europeisk målestokk, og at de ligger spredt. Teknologien for små biogassanlegg er enda umoden, og investeringskostnadene i denne tidlige fasen er derfor høye. Videre må avsetningen for energien som produseres i anleggene sikres. Dette er de viktigste faktorene for å sikre lønnsomhet i biogassprosjekter.
Samordning mellom mange aktører
I de mest husdyrtette områdene i landet, bør det ligge til rette for å samle inn husdyrgjødsel for behandling i større anlegg, sammen med matavfall fra husholdningene og annet organisk avfall. Slike store anlegg vil gi et større energiutbytte og dermed bedre lønnsomhet. Ørlandet, Trondheim, Oslo, Vestfold, Rogaland er allerede i gang med å planlegge bygging av større anlegg. En vellykket satsing vil kreve god samordning mellom mange ulike aktører i verdikjeden; fra de som sitter på råstoffet, anleggseiere og brukere av biogass og bioresten. God lønnsomhet forutsetter også at det er anvendelse for det verdifulle gjødselproduktet biorest - som er et restprodukt ved produksjon av biogass.
Klimakur
Tiltakene for reduksjon av klimagassutslipp fra jordbruket, skal inngå i et helhetlig opplegg for alle utslippsreduserende tiltak som skal gjennomføres for å nå regjeringens mål om 15-17 millioner tonn reduksjon i klimagassutslippene innen 2020. SFT har fått i oppdrag av regjeringen å vurdere aktuelle tiltak i alle sektorer - herunder landbruket. Og gjennom dette prosjektet Klimakur, skal det foretas en kostnadsanalyse som grunnlag for å rangere tiltakene og etablere virkemidler for å utløse dem. Dette er med på å gi ytterligere kunnskap for å legge til rette for en god virkemiddelbruk for en storstilt utbygging av biogass.
Klimaforhandlingene: Stortinget mener 30 prosent av husdyrgjødsla i Norge innen 2020 bør gå til biogassproduksjon.