Historisk arkiv

Landbruk: Brekk besøker Borregaard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Presseinvitasjon - Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk besøker Borregaard i Sarpsborg tirsdag 16. juni. Han vil studere nærmere selskapets satsing på biodrivstoff basert på trevirke. Deretter blir det gjeddefisketurisme i Sarpsborg.

Landbruk: Presseinvitasjon - Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk besøker Borregaard i Sarpsborg tirsdag 16. juni. Han vil studere nærmere selskapets satsing på biodrivstoff basert på trevirke. Deretter blir det gjeddefisketurisme i Sarpsborg. Tyske turister oppsøker gjeddefiske i Norge.

Regjeringen har som uttalt mål å øke bruken av biodrivstoff - sist i landbrukets egen klimamelding St.meld nr. 39 2008-2009 - som ble presentert i månedsskiftet mai-juni. Derfor ønsker Lars Peder Brekk å studere Borregaards produksjon av drivstoff basert på trevirke.

Turen går til Borregaard i Sarpsborg tirsdag 16. juni.

Årlig produserer bedriften 20 millioner liter etanol basert på trevirke. Deler av produksjonen går til å drifte bussparken i Oslo og Stockholm. Selve reisen går selvsagt med en av de etanoldrevne bussene fra Ruter, med etanol fra Borregaard.

Borregaard har et av verdens mest avanserte bioraffinerier. Med tømmer som råstoff framstiller selskapet avanserte og bærekraftige biokjemikalier og biomaterialer som kan erstatte oljebaserte produkter. Borregaard har også sterke posisjoner innen tilsetningsstoffer, finkjemikalier og energi.

Praktiske informasjon
Brekk har invitert med seg på turen de viktigste aktørene i Norge som har med dette fagfeltet å gjøre (bransjeaktører, forskningsmiljøer, virkemiddelapparat og fire departement). På turen til Sarpsborg vil administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen  i Ruter orientere om status og ambisjoner for omlegging til bruk av miljøvennlig drivstoff i Oslos busser.

Program:
07.15  Avreise fra Regjeringskvartalet med etanolbuss fra Ruter. Frokost samt kaffe/drikke serveres på bussen.
Orientering underveis om Ruters satsing på miljøvennlig drivstoff
08.30 - 09.30 Presentasjon av Borregaards bioraffineri, andregenerasjons bioetanol etc. v/ adm.dir. Per Sørlie og markedsansvarlig for Borregaards bioetanol Linda Bjørklund
09.45 - 10.45  Omvisning på Borregaards forskningsavdeling (4 grupper)
11.00 - 11.30 Lunsj


Mediene er hjertelig velkommen til å delta under arrangementet. Vi er imidlertid avhengig av å få oppgitt navn på deltaker på forhånd for å få besøkstillatelse på fabrikkområdet.

Pressekontakter:
Landbruks- og matdepartementet: Gunnar Syverud, tlf 909 54 713                                  
Borregaard: Tone Horvei Bredal, tlf 924 67 711.

Gjeddefiske på Hafslundøy
Etter besøket på Borregaard reiser Brekk og følge til Sveinung Hansen på Hafslundøy. Han er med på prosjektet til Utmarksavdelingen i Akershus og Østfold som har utviklet et helt opplegg rundt gjeddefiske med overnatting og andre tilbud.

Program:
12.00 Øystein Toverud: orientering om gjeddefisketurisme.
12.15 Sveinung Hansen om gårdens drift og hva gjeddefisketurismen betyr. Hvordan organiseres arbeidet?

Også her ønsker vi mediene hjertelig velkommen.

Pressontakt: Gunnar Syverud,
                      tlf 909 54 713.

   Gjeddefisker. Foto: Bernd Kuleisa, Innovasjon Norge
Gjeddefisker.
Foto: Bernd Kuleisa, Innovasjon Norge
 

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk besøker Borregaard i Sarpsborg tirsdag 16. juni.