Historisk arkiv

Landbruk: Brekk på Hunstad skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Jordvern, kasting av mat og skolemat var tema 8. Klasse ved Hunstad skole i Bodø ville prate med landbruks- og matminister Lars Peder Brekk om da han besøkte klassen.

Landbruk: Jordvern, kasting av mat og skolemat var tema 8. Klasse ved Hunstad skole i Bodø ville prate med landbruks- og matminister Lars Peder Brekk om da han besøkte klassen.

Rønvik-jordene, som er en aktuell jordvernsak i Bodø, var det første elevene møtte landbruks- og matministeren med.  Brekk kom direkte fra et besøk på nettopp på disse jordene, så det var ikke vanskelig å svare at han synes det er veldig viktig at de som nå lager planer for bruken av disse områdene framover tenker mye på jordvernet.

- Rønvikjordene er det beste og største sammenhengende området med matjord nord for polarsirkelen. Det er blant den eldste kulturjorda i Nord-Norge, fortalte Brekk til elevene. -  I framtida blir vi flere mennesker både i Norge og i verden. Vi kommer til å trenge mer mat.  Og verden mangler allerede mat. Matjord har vi svært lite av i Norge. Hvis vi ødelegger hele Rønvikjordene for matproduksjon, tar vi på oss et stort ansvar i forhold til framtidige generasjoner, svarte Brekk, og fikk nikk tilbake fra klassen.

Elevene syntest det var artig å høre når Lars Peder snakket om kua som promper og raper så mye at det blir klimagasser av det. Men ellers var ikke klimaspørsmålene blant de sakene klassen var mest opptatt av å snakke med landbruks- og matministeren om.

Vafler av gammel mjølk
Derimot var de interessert i å snakke om kasting av mat. Skolen har avfallssortering og elevene hadde forslag til hvordan gammel mjølk kan brukes: - Lag vafler av den. De blir kjempegode!

- Vi må lære oss til å se mer på hvordan maten faktisk ser ut, i stedet for å henge oss så veldig opp i datomerkingen, sa Lars Peder. -   Spis dere ut av kjøleskapet! oppfordret han elvene. Brekk kunne også avsløre litt fra egen hjemmebane: Når far kommer hjem i helgene har ungdommen i huset gjerne forsynt seg av den ferskeste mjølka og de beste brødskivene. Så blir det gammel mjølk og skalker igjen til han far sjøl.

Hos Kongen
Elevene fulgte godt med når Lars Peder fortalte hvordan det er å være i regjering og møte hos Kongen  på slottet hver fredag. Med løfte om ikke å fortelle det videre hadde Lars Peder også noen  episoder og pussigheter fra livet på Slottet som elevene fikk høre om . – Og løfet om ikke å bringe videre holder også vi.

Skolemat

  • Hva blir det til med skolematordningen, som dere har lovt? Ville en vite. 
  • Dette har vi ikke fått helt på plass måtte Lars Peder innrømme, og det er kanskje også litt forskjellige meninger om hvordan dette skal gjøres. 
  • Er det du som får skylda hvis det er farlige bakterier i maten? lurte en annen på. 
  • Kanskje ikke akkurat skylda, men jeg har ansvar for at vi gjør det vi kan for at slikt ikke skal skje.  For noen år siden var det ecoli-bakterier i noen matvarer, og da var det barn som ble sjuke og døde, så dette tar vi veldig alvorlig,  svarte landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Dermed var den avmålte tida brukt opp, og landbruks- og matministeren måtte haste videre. Elevene i 8. Klasse på Hunstad skole hadde hatt en litt annerledes skoletime.


Artig å høre hvordan det foregår når regjeringen møter Kongen på slottet hver fredag, syntest elevene i 8. Klasse ved Hunstad skole i Bodø.


Elevene i 8. Klasse på Hunstad skole i Bodø og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk rakk å snakke om mange ting. Fra venstre, Siv Høgberg Iversen, Marte Hansen, Christian Staurbakk (i bakgrunnen), Lars Peder Brekk, Mari Dekkerhus, Christine Ersvik Hunstad og kontaktlærer Inger-Lise Jakobsen. Begge foto: LMD.

Landbruk: Jordvern, kasting av mat og skolemat var tema 8. Klasse ved Hunstad skole i Bodø ville prate med landbruks- og matminister Lars Peder Brekk om da han besøkte klassen.