Historisk arkiv

Landbruk: Forskning nødvendig for god forvaltning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: - Tverrfaglighet i forskning på bruk og vern vil lette arbeidet for en god forvaltning av verneområder, sier statssekretær Ola Heggem i forbindelse med seminar om forskning på bruk og vern i verneområder og randsoner.

Landbruk: - Tverrfaglighet i forskning på bruk og vern vil lette arbeidet for en god forvaltning av verneområder, sier statssekretær Ola T. Heggem i forbindelse med seminar om forskning på bruk og vern i verneområder og randsoner. 

En god balanse mellom vern og bruk av verneområder og deres randsoner krever en forvaltning som skal bygge på kunnskap. I den forbindelse er forskning relatert til vern og bruk et svært viktig virkemiddel. Statsekretær Ola Heggem åpnet i går et seminar om forskning på bruk og vern av verneområder og randsoner i regi av Norges Forskningsråd.  

Statssekretær Ola Heggem understreker viktigheten av å se forskning på bruk og vern i et større perspektiv.

- Det handler om bevaring av de betydelige og verdifulle naturressursene Norge rår over og er satt til å forvalte, blant annet med bakgrunn i internasjonale forpliktelser, sier Heggem.

Heggem understreker også at det er viktig å legge til rette for at verneområder skal kunne være en ressurs for lokalsamfunnene og lokal verdiskaping innenfor rammen av verneformålet i de enkelte områdene.

 

    Landbruk: Statssekretær Ola T. Heggem. Foto: Torbjørn Tandberg
Landbruk: Statssekretær Ola T. Heggem.
Foto: Torbjørn Tandberg

- Når det gjelder balansen mellom bruk og vern så må vi bare erkjenne at det alltid vil være utfordringer knyttet til dette, sier Heggem. Årsaker til dette er både samfunnsendringer, klimaendringer samt endring i verdigrunnlag og holdninger til natur og bruk av natur. Men, dersom vi har fagkunnskap av høy kvalitet, vil arbeidet med å utforme en felles forståelse om en god forvaltning lettes.

Statssekretær Ola T. Heggem utfordrer til tverrfaglighet i forskningen og til samarbeid mellom forskningsmiljøer med ulike kompetanse. Det er viktig at forskningsmiljøene og forvaltningen sikrer en god dialog seg imellom, sier Heggem.

Ny kunnskap
Kunnskapsformidling og kunnskapsbehov er hovedtema for møtet, med vekt på formidling av nye forskningsresultater, oppsummering av vern- og brukforskningen, og drøfting av nye kunnskapsbehov. Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet har bedt Norges forskningsråd om å gjennomføre en dialogprosess mellom departementer, forskningsmiljøer, landbruks- og miljøforvaltning, næringsorganisasjoner og miljøorganisasjoner.  

Landbruk: - Tverrfaglighet i forskning på bruk og vern vil lette arbeidet for en god forvaltning av verneområder, sier statssekretær Ola T. Heggem.