Historisk arkiv

Mat: 9,5 millioner kroner til å forske på matvaner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Forskningsrådet har bevilget 9,5 millioner kroner til prosjekter som forsker på faktorer som påvirker forbrukernes valg av matvarer, og på hvor opptatt vi egentlig er av sunn mat og matens opprinnelse.

Mat: Forskningsrådet har bevilget 9,5 millioner kroner til prosjekter som forsker på faktorer som påvirker forbrukernes valg av matvarer, og på hvor opptatt vi egentlig er av sunn mat og matens opprinnelse.

Vanedyr eller nytenkende?
Forskningsinstitusjonen Nofima marked skal undersøke hvorfor vi har de matvanene vi har, i hvilken grad vi endrer matvaner, samt hvorfor og hvordan vi i så fall endrer de. Har du for eksempel tenkt på hvorfor du velger akkurat det merket eller den matvaren du gjør når du er i butikken? Kanskje det er fordi du alltid har gjort det? Eller fordi foreldrene dine gjorde det? Nofima ønsker å undersøke i hvilken grad vi styres av vaner fremfor rasjonell tenkning når vi er i matbutikken. De fleste vet at grønnsaker og frukt er viktig i kostholdet og at magre og grove produkter er sunt, likevel kan handlekurven reflektere helt andre hensyn. Nofima ønsker også å finne ut hvordan matvaner kan endres, for eksempel til en sunnere retning. Prosjektet støttes av Norges forskningsråd med ca 3,8 millioner kroner, og ledes av Pirjo Riitta Honkanen.

Norsk mat - internasjonal merkevare
Et annet prosjekt, ledet av Samfunns- og næringslivsforskning AS, skal undersøke i hvilken grad opprinnelsesmerking av mat påvirker handlevanene våre. Omsetning, oppfattelse av varen og pris på varer med opprinnelsesmerking skal undersøkes i prosjektet som ledes av professor Magne Supphellen. Norsk sjømat med opprinnelsesmerking skal undersøkes for å øke kunnskapen om hvordan man kan bruke slik merking på en effektiv måte. Tidligere forskning viser at opprinnelsesmerking kan ha effekt på handlevaner, for eksempel bruker mange utenlandske leverandører ”Norsk sjømat” som kvalitetsmerking. Men - ikke all merking har effekt, og man vet i dag lite om hva som skal til for at opphavsmerking skal gi en ekstra effekt. Verdien av generiske opphavslogoer vil også bli undersøkt, og i sum vil norske leverandører av mat og råvarer få bedre kunnskap om hvordan de skal markedsføre sine produkter best mulig. Prosjektet støttes av Norges Forskningsråd med totalt 2,8 millioner kroner.

Helse og sunnhet
På verdensbasis er over en milliard voksne overvektige, og minst 300 millioner av disse er svært overvektige. Også Norge rammes av økende overvekt: Mellom 1984 og 2000 - 2003 økte antall overvektige i alderen 40 - 45 år fra ca 8 prosent til ca 20 prosent. Kyrre Rickertsen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning og Universitet for miljø -og biovitenskap leder et prosjekt som skal finne ut mer om hva som påvirker matforbruket vårt. Hvordan bruker vi informasjon om helse og sunnhet knyttet til mat, og lytter vi til slik informasjon i det hele tatt? Hva bruker vi mest penger på - sunn eller usunn mat? Rickertsen skal også undersøke tidsaspektet rundt matvaner: Gjør ”tidsklemma” oss mer usunne for eksempel, eller tar vi oss tid til å lage sunn mat selv når vi har dårlig tid?  Betydningen av foreldres sosioøkonomiske situasjon, skolemiljø, venner og grad av fysisk aktivitet skal og undersøkes i prosjektet. Prosjektet støttes av Norges Forskningsråd med totalt ca 4,4 millioner kroner.

Prosjektene avsluttes i henholdsvis desember 2010 og 2011, og vil gi forvaltningen, produsenter og forhandlere av mat og råvarer nyttig kunnskap om forbrukernes preferanser og vaner innen mat.

Forskning på landbruk og mat
Landbruks- og matdepartementet er det fjerde største forskningsdepartementet, i 2009 støttes forskning på landbruk og mat med ca 370 millioner kroner. Midlene går hovedsaklig til fire forskningsprogrammer i Forskningsrådet: Matprogrammet, Natur og Næring, Miljø 2015 og RENERGI. Forskningsprosjektene omtalt her har blitt støttet via forskningsprogrammet Norsk mat fra sjø og land.

Mat: Forskningsrådet har bevilget 9,5 millioner kroner til prosjekter som forsker på faktorer som påvirker forbrukernes valg av matvarer, og på hvor opptatt vi egentlig er av sunn mat og matens opprinnelse.