Historisk arkiv

Mat: Første kafédialog med råd til Brekk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Rundt 30 forbrukere og bønder fra Jæren møttes til kafédialog på Bryne for å gi råd til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Det er Brekk som har bedt om å få rådene.

Mat: Rundt 30 forbrukere og bønder fra Jæren møttes til kafédialog på Bryne for å gi råd til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Det er Brekk som har bedt om å få rådene.

Mølle Café på Bryne hadde den første av ni kafédialoger om mat og matpolitikk som Brekk har tatt initiativ til. Hensikten er å bedre kontakten mellom forbrukere, bønder og myndigheter og får bedre kunnskap om

Kafedialogen følger en ferdig oppsatt mal. Selskapet Sølvpilen har prosjektansvaret for dialogserien. Nedenfor finner dere temaene som landbruks- og matministeren har bedt om råd på.

Spørsmål til forbrukerne

  • Hva er det som gjør at du velger en matvare i butikken, og putter den i handleposen?
  • Hva vet norske matvareprodusenter om forbrukernes ønsker?
  • Har Norge en matkultur? Og hva kjennetegner i så fall den?
  • Hvilken rolle spiller mat og produksjon av mat i samfunnet, ut over det å være mat?  
  • Hvilke aktører er viktige når man ser mat på denne måten? Har forbrukere noen rolle? Og produsenter? Hvem kan bidra?
  • Hva synes du det er viktig å vite om maten du setter på bordet?  
  • Hvor og hvordan skaffer du deg denne kunnskapen?
  • Savner du nye og spennende norske matvarer - råvarer og bearbeidede produkter?
  • Er nyskaping viktig, ikke bare for deg, men for næringen? Og for samfunnet? 

Arrangementet på Bryne er det første i en serie på ni som Landbruks- og matdepartementet arrangerer sammen med Fylkesmannens landbruksavdeling i de ulike fylker. Nedenfor ser dere hele serien av steder der det skal gjennomføres dialog. Lars Peder Brekk kommer selv til å være til stede i Bodø og i Trondheim.

29. mai    - Bryne
4. juni      - Brønnøysund
9. juni      - Bodø
13. juni    - Fosen
20. juni    - Hamar
26. juni    - Halden
23. juli     - Stavanger
30. juli     - Trondheim
8. august – Mandal

eTunet
Kafédialogene er en viktig del av prosjektet ”Mat med mer mening” som Landbruks- og matdepartementet gjennomfører i vår og sommer. Hensikten med prosjektet er nettopp å knyttet nærmere kontakt med forbrukerne både for myndighetene og produsentene – for på den måten å skaffe seg bedre kunnskap om hvilke tanker og ideer forbrukerne gjør seg om matpolitiske problemstillinger.

I tillegg til denne møteserien, har Landbruks- og matdepartementet åpnet et begrenset nettforum for debatt – kalt eTunet. Nær 200 personer deltar der i nettdebatter over utvalgte matpolitiske temaer. eTunet åpnet sist mandag. Bare på disse dagene har over 60 deltatt i debatten. Den første uka er temaet ”kasting av mat”. Seinere vil temaer som ”norsk matproduksjon i internasjonalt perspektiv”, ” økologisk mat” og ”kjedemakt, bondemakt eller forbrukermakt” være blant flere som blir satt under debatt.

Mat: Rundt 30 forbrukere og bønder fra Jæren møttes til kafédialog på Bryne for å gi råd til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.