Historisk arkiv

Mat: Mersmak og merverdi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat. Bioforsk Nord er engasjert i et prosjekt ved Høgskolen i Nesna som har opprettet et studietilbud med fokus på sammenhengen mellom matkultur, ernæringskvalitet og helse.

Mat: Bioforsk Nord er engasjert i et prosjekt ved Høgskolen i Nesna som har opprettet et studietilbud med fokus på sammenhengen mellom matkultur, ernæringskvalitet og helse. Målet er verdiskaping og legitimering av merpris på produktene.

Forsker Eva Narten Høberg ved Bioforsk er engasjert i prosjektet ved høgskolen i Nesna og under konferansen om Arktisk Landbruk i Tromsø, presenterte hun sine erfaringer og hvordan hun mener en slik kompetanse kan brukes til matutvikling.

Kunnskap = merpris
Lokal mat med god kvalitet er mer enn en god råvare mener hun. En må også ha kunnskapen om kulturhistorien, gamle konserveringsmetoder og ernæringskvalitet. - Målet er verdiskaping, og det betyr at vi må legitimere en merpris på produktet, sier Høberg, som viser til at turistene vil betale både 10 og 20 prosent mer hvis de kjenner historien bak produktet. De må få vite hvorfor produktet er dyrere. Det kan være dyre og kompliserte fremstillingsmetoder, eller at det er en sjelden eksklusiv vare.

- Lagring, som for eksempel er vesentlig i produksjon av spekemat er dyrt - noe som industrien vil unngå. Men for småskalaprodusenter kan det være en begrunnelse for høyere pris. Det samme gjelder hvis det er produkter som har spesielle egenskaper i forhold til sunnhet eller renhet. Men det er veldig viktig å fortelle denne historien, poengterer Eva Narten Høberg.

Mat: Bioforsk Nord er engasjert i et prosjekt ved Høgskolen i Nesna som har opprettet et studietilbud med fokus på sammenhengen mellom matkultur, ernæringskvalitet og helse.