Historisk arkiv

Matsikkerhet: Brekk på FAOs toppmøte om matsikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Matsikkerhet: I dag starter toppmøtet om matsikkerhet hos FAO, FNs mat- og landbruksorganisasjon. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) skal holde det norske hovedinnlegget og delta på en rundebordskonferanse om matsikkerhet og klima.

FAO-logo
Matsikkerhet: I dag starter toppmøtet om matsikkerhet hos FAO, FNs mat- og landbruksorganisasjon. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) skal holde det norske hovedinnlegget og delta på en rundebordskonferanse om matsikkerhet og klima.

Under FAOs toppmøte World Summit on Food Security i Roma skal landbruks- og matminister Lars Peder Brekk holde det norske hovedinnlegget, delta på en rundebordskonferanse om matsikkerhet og klima og ha en rekke politiske samtaler med sentrale aktører om blant annet matsikkerhet, utviklingspolitikk og WTO. I tillegg skal han møte FNs spesialrapportør på retten til mat, Olivier De Schutter.

I dag lider 1,02 milliarder mennesker av sult. Mer enn 60 statshoder og regjeringer deltar nå på verdenstoppmøtet som i regi av FAO forventes å munne ut i et større samlet krafttak mot sult og kronisk underernæring. I dag holdes åpningstalen pave Benedict XVI og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og FAOs generaldirektør Jacques Diouf kommer til å holde innlegg. Det forventes at deltakerlandene i dag vedtar en deklarasjon om å iverksette et større samlet krafttak mot sult i verden. I den anledning holder Jacques Diouf en pressekonferanse i dag kl 17.00, der også Ban Ki-Moon, lederne for det internasjonale jordbruksutviklingsfondet (IFAD) ogFNs matvareprogram (WFP) deltar.

Milleniumsmålene
- Skal vi nå milleniumsmål nummer 1 om å halvere andelen sultende i verden, står vi alle overfor betydelige utfordringer. Det kreves handling verden over og jeg håper toppmøtet vil bidra til å forsterke det internasjonale søkelyset på global matsikkerhet og at dette også vil bli reflektert videre i de internasjonale kilmaforhandlingene i København i desember. Det finnes flere viktige grep for å sikre verden mat, og en av løsningene tror jeg vil være en betydelig økning av landbruksbistanden, sier Lars Peder Brekk, som har avtalt møter med flere av sine afrikanske kolleger (Uganda, Malawi, Mosambik, Zambia).

Landbruks- og matministeren møter også politikere fra Japan, Korea og Sveits for å drøfte G10-samarbeidet og den videre prosessen i WTO.

Matsikkerhet: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk  skal holde det norske hovedinnlegget og delta på en rundebordskonferanse om matsikkerhet og klima, under FAOs toppmøte World Summit on Food Security i Roma.
Matsikkerhet: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk  skal holde det norske hovedinnlegget og delta på en rundebordskonferanse om matsikkerhet og klima, under FAOs toppmøte World Summit on Food Security i Roma. Foto: LMD

Matsikkerhet: I dag starter toppmøtet om matsikkerhet hos FAO, FNs mat- og landbruksorganisasjon.