Historisk arkiv

Næringsutvikling: Flere bygdeutviklere kåret i fylkene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Elleve fylkesvise vinnere av Bygdeutviklingsprisen 2009 er så langt kåret. Bedrifts- og næringsutviklingsprisen tildeles bedrifter eller personer som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. I november skal den nasjonale prisen deles ut.

Næringsutvikling: Elleve fylkesvise vinnere av Bygdeutviklingsprisen 2009 er så langt kåret. Bedrifts- og næringsutviklingsprisen tildeles bedrifter eller personer som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. I november skal den nasjonale prisen deles ut.

Målet med Bygdeutviklingsprisen (BU-prisen) er blant annet å synliggjøre gode resultater fra landbruksrelatert næringsutvikling. Hovedmålgruppa er bedrifter eller personer med næringsvirksomhet utover tradisjonelt landbruk i tilknytning til landbrukseiendommer.

Allsidig på Heimdal Gård i Finnmark
Benjamin Hykkerud er tildelt BU-prisen for sitt arbeid på Heimdal Gård i Finnmark. Heimdal Gård i Øvre Alta er et melkeproduksjonsbruk som har utviklet flere tilleggsnæringer innen omsorgstjenester, flisproduksjon, økologisk settepotetproduksjon og frøprosjekt fra gården. Tre til seks timer i uka får skoleelever komme innom gården for å delta i prosjektet «Grønn omsorg». Ifølge Innovasjon Norge Finnmark tildeles gården prisen for følgende kriterier: Positiv økonomisk lønnsomhet i produksjonen. Økt sysselsetting, særlig for kvinner og ungdom. Utviklingen er basert på miljøhensyn og bærekraft. Utnytting av lokale ressurser som gir fortrinn og ringvirkninger i lokalsamfunnet. Innovative aktiviteter.

Priser Livèche-kylling fra Løken Gård i Østfold
Løken gård er tildelt BU-prisen for Østfold for utviklingen av Livèche-kylling. Løken gård eies i dag av Trude og Tord Svenneby. Livèche–kyllingen er et meget godt eksempel på verdiskapning i tett samarbeid mellom primærprodusenter og samvirkebedriften Nortura.

 
Livèche-kyllinger vokser opp hos dedikerte bønder på Løken, og nå også på Nedre Grini og Frøshaug Gård i Østfold. Juryen vektlegger at Løken gård i samarbeid med Nortura/ Prior har bygd opp merkevaren Livèche-kylling. Driften viser god lønnsomhet, og man fokuserer på dyras helse gjennom den spesielt lange oppfôringstida. Løken gård driver i et marked der det er små marginer, og med en slik nyvinning har man klart å oppnå god lønnsomhet. I det tradisjonelle landbruket er det viktig med slike aktører som klarer å etablere nye merkevarer og dette gir ringvirkninger, både på produsent- og foredlingsledd, skriver Innovasjon Norge.

Vennesla Hestesportsenter i Vest-Agder
Årets BU-pris i Vest-Agder er tildelt Vennesla Hestesportsenter. Prismottaker Sissel Røinås har sammen med familien har bygget opp hestesportsenteret i Vennesla. Hestesportsenteret har et allsidig tilbud med hesteaktiviteter sentralt i Vennesla. Her kan barn, unge og voksne få utvikle sine ferdigheter både med pass av hest og ulike ridedisipliner. Gården har staller med plass til 35 hester, ridehus, 2 ridebaner og rideløype. Røinås har i følge Innovasjon Norge vist pågangsmot og ståpåvilje for å realisere et moderne ridesenter med et positivt tilbud til barn og unge. Her er det blitt etablert gode arbeidsplasser og et godt miljø på en sentralt beliggende landbrukseiendom. Sentralt beliggende jordbruksarealer på gården er ifølge Innovasjon Norge tatt i bruk på en utradisjonell og fin måte til beste for lokalbefolkningen.

Fruktbar satsing hos Lærdal Grønt i Sogn og Fjordane
Lærdal Grønt BA er et bonde-eid samvirke med 5 faste ansatte og 44 sesongarbeidere. I tillegg er 100 sesongarbeidere tilsett hos gardbrukere i regionen. Målrettet satsing med omstilling til nye, lønnsomme kulturer og bevisst satsing på produktutvikling har gitt omsetningsøkning fra 14 til 44 millioner kroner over 6 år. I 2008 utgjorde de nye kulturene av bær og moreller nesten halvparten av samlet vareverdi, og verdiskapingen i potetproduksjonen er i løpet av 5 år mer enn doblet.  Bedriften har aktivt satset på verdiskaping gjennom merkevarebygging og utvikling av en eigen profil. Bedriften får BU-prisen for Sogn og Fjordane for nytenking og for å være en pådriver for lønnsom eksport av norske bær. Gjennom aktiv nettverksbygging i Norge og internasjonalt har virksomheten greid å omstille seg. Lærdal Grønt Ss satsing har skapt grobunn for oppblomstring av produsentmiljøet i Sogn, og har inspirert produsentmiljøer andre steder til å tenke nytt, skriver Innovasjon Norge.

Unik Edelløk fra Vestfold 
Bygdeutviklingsprisen for 2009 i Vestfold er tildelt Sverre Holm og Olaf Holm for utvikling av skrellet edelløk til dagligvaremarkedet. Kandidaten har gjennom god produkt- og markedsforståelse evnet å utvikle et enkelt produkt som skrellet løk - Edelløk - til å bli et unikt produkt med stor forretningsmessig suksess i markedet. Produktet er i dag unikt i Norden og har gitt grunnlag for en betydelig bedriftsetablering (aksjeselskap fra 2007) med svært god lønnsomhet og hvor den økonomiske utviklingen har hatt en ”gaselle-liknende” utvikling. Bedriften bidrar til betydelig lokal sysselsetting på helårsbasis for kvinner.

Kortreiste klær fra Edel Design AS prises i Hedmark
Edel Urstad fra Alhaug gård på Nes H er tildelt BU-prisen 2009 for Edel Design AS, et nytt, norsk klesmerke i rene naturmaterialer produsert og designet i Norge av  Urstad. I produksjonen brukes kun naturmaterialer; ull, skinn, silke, lin og hamp. 

Urstad har valgt å satse på ”kortreiste” klær og all produksjonen foregår på hennes gård, Alhaug på Nes i Hedmark. Låven er omgjort til produksjonslokale og show-room i form av et helårsåpent galleri. Hun har valgt å satse på kortreiste kolleksjoner fremfor økologiske på grunn av det negative sluttførende CO2-regnskapet. Edel Design har utsalg til et 20-talls butikker spredt over hele landet, bl.a. til Husfliden, Trondheim Lufthavn Værnes og Hurtigruta. På grunn av økt etterspørsel bygger hun nå ut verksted, lager, tilskjærer-rom, pakkerom og kontorlokaler på ”kjørebrua” over galleriet i låven. Urstad har i løpet av en 3-års periode tredoblet omsetning og er stadig i vekst.  Hun har i dag 6 personer ansatt.

Suldal Sportsfiske fenger i Rogaland
Jone og Kari Koch Moe i Suldal ble 31. oktober tildelt prisen for utvikling av Suldal Sportsfiske som driver med laksefiske og salg av utstyr for fiske, jakt og friluftsliv i tillegg til at de arrangerer av kurs og aktiviteter. Paret driver garden Mo i Suldal, med melkeproduksjon og sauedrift. I tillegg driver de med reiseliv, kulturformidling, hytteutleie, lakse- og aurefiske, kraftverk og Suldal Sportsfiske, www.opplevsuldal.no. Innovasjon Norge har i sin kåring lagt vekt på at prisvinnerne i løpet av de siste 30 årene har utviklet en allsidig drift med høy kompetanse på flere felt. Kunnskap og økonomistyring er vesentlige faktorer for at de har lykkes.

Det er ennå ikke kunngjort sine fylkesvise vinnere av BU-prisen i følgende fylker: Hordaland, Nordland, Oppland, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Telemark. 

Kriterier for Bygdeutviklingsprisen
Kandidatene blir vurdert etter følgende kriterier:

  • Økonomisk resultat/lønnsomhet
  • Sysselsetting, særlig for kvinner og ungdom 
  • Sosial og miljømessig bærekraft, herunder utnytting av lokale ressurser, fortrinn og ringvirkninger i lokalsamfunnet 
  • Nyskaping/originalitet

Det blir kåret en vinner i hvert fylke, som får 50.000 kroner. Vinnerne deltar i konkurransen om den nasjonale prisen som er på 200.000 kroner.
Fristen for å melde inn kandidater for 2009 var 1. august. Den nasjonale BU-prisen blir delt ut under et stort arrangement i Oslo Konserthus 18. november 2009.

Næringsutvikling: Elleve fylkesvise vinnere av Bygdeutviklingsprisen 2009 er så langt kåret.