Historisk arkiv

Næringsutvikling: Franske dagligvarekjeder på tiltalebenken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Ni franske dagligvarekjeder må møte opp på tiltaleretten i handelsretten. Den franske regjeringen har anklaget disse dagligvarekjedene for urettferdig og diskriminerende behandling av leverandører i forhandlinger, rapporterer matråd i Brüssel, Bjørn Eidem.

Næringsutvikling: Ni franske dagligvarekjeder må møte opp på tiltaleretten i handelsretten i byene Evry, Bobigny, Créteil, Lille og Meaux. De ni dagligvarekjedene som må innfinne seg på tiltalebenken er Castorama, Darty, Intermarché, Carrefour, Casino, Auchan, Leclerc, Cora og Système U. Den franske regjeringen har anklaget disse dagligvarekjedene for urettferdig og diskriminerende behandling av leverandører i forhandlinger. Det er matråd i Brüssel, Bjørn Eidem, som rapporterer dette

Den 28. oktober annonserte den franske statssekretæren for handel, Hervé Novelli, at ni dagligvarekjeder skulle bli stevnet for retten på bakgrunn av kontroller utført av det franske konkurransetilsynet. Han ville ikke gå ut med navn, men en ukjent kilde navnga seks av ni dagligvarekjeder til pressen samme dag.

Det franske konkurransetilsynet, La Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF), har undersøkt og kontrollert hundrevis av kontrakter/klausuler som ble inngått etter at lov om modernisering av økonomien, la loi de modernisation de l’économie (LME), ble innført i august 2008. Det viser seg at et titalls av disse klausulene er i strid med reglene. Målet med LME-loven, som tillater de store distributørene å forhandle om priser med leverandørene, var å unngå slike rettstridige klausuler, melder Bjørn Eidem.

DGCCRF fant to hovedformer for ulovlige klausuler:
- klausuler hvor distributøren ikke risikerer å selge med tap (som for eksempel at leverandøren må ta tilbake produkter som ikke blir solgt)
- klausuler hvor distributøren pålegger leverandøren begrensninger som en selv kan dra fordel av (som for eksempel å senke prisene når råvareprisene faller, men ikke omvendt).

Les Echos nevner også flere andre eksempler på rettsstridige klausuler som ble oppdaget under DGCCRFs kontroll. Blant annet nevnes klausuler som kun er fordelaktige for dagligvarehandleren med hensyn til betalingsutsettelse og betalingsmåte.

Næringsutvikling: Ni franske dagligvarekjeder må møte opp på tiltaleretten i handelsretten i byene Evry, Bobigny, Créteil, Lille og Meaux.