Historisk arkiv

Næringsutvikling: Gastronomiprisen til Strilabakst på Sotra

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Ungdomsbedriften Strilabakst på Sotra videregående skole er tildelt årets Gastronomipris under NM for Ungdomsbedrifter 2009. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk gratulerer.

Næringsutvikling: Ungdomsbedriften Strilabakst på Sotra videregående skole er tildelt årets Gastronomipris under NM for Ungdomsbedrifter 2009 for sin satsing på en ny type flatbrød med lokale krydder som einebær og tang. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk gratulerer.

- Jeg ønsker dere lykke til videre som unge entreprenører. Samarbeidet vårt med Ungt Entreprenørskap, som dere i dette skoleåret er en del av, er med og utvikler barns og ungdoms kreativitet  og skaperglede og tro på seg selv. Denne prisen skal stimulere unge til å stå fram med egne tanker og ideer. Dere er et godt eksempel på dette. Slik selvtillit er avgjørende for å ta i bruk egne ressurser og satse på verdiskaping og nyskaping i næringslivet og se verdier og muligheter i landbruksnæringen. En undersøkelse fra Nord-Trøndelagsforskning viser blant annet at elever som har vært med på å etablere og drifte en ungdomsbedrift, i langt større grad enn ellers starter egen bedrift som voksne. Det er også særdeles hyggelig at dere valgte å bruke økologiske ingredienser, sier statsråden.   


Politisk rådgiver Ane H. Kismul Landbruks- og matdepartementet delte fredag 24. april 2009 ut gastronomiprisen under NM for Ungdomsbedrifter 2009. Foto: Ungt Entreprenørskap Norge.

Juryens begrunnelser:

1. plass - ungdomsbedriften Strilabakst på Sotra videregående skole, Hordaland
Årets Gastronomipris har en meget klar vinner og går til en ungdomsbedrift som utmerker seg med kvalitet i alle ledd i produktutvikling og presentasjon av en helt ny type flatbrød med nye avendelsesområder som tallerken eller beger for taco, plukkfisk og lignende. Disse framstår i morsomme og særdeles smakfulle varianter med tilsetning av lokalt krydder fra einebær og tang. Dette er et innovativt produkt som juryen mener har gode muligheter i både det regionale og nasjonale marked.

2. plass - ungdomsbedriften Milles Saft og Syltetøy, Val videregående skole i Nord-Trøndelag
2. plassen går til en ungdomsbedrift som etter juryens vurdering er en meget sterk kandidat med produkter som scorer høgt på smak, bruk av lokale råvarer og design. Produktene – forskjellige typer saft, syltetøy og geleer av stikkelsbær, tyttebær og rips- er laget på en måte som bringer forbrukeren nær naturen og følelsen av å være tilbake i ”bestemors kjøkken”. Juryen understreker også høg grad av kunnskap om produkt og råvarer.

3. plass - ungdomsbedriften Smakfull, Rå videregående skole i Troms
3. plassen går til en ungdomsbedrift som etter juryens vurdering utmerker seg med stolthet over lokalsamfunnets lange tradisjoner på området frukt og bær. Prisproduktet er en bærsaus av blåbær og bringebær- og jordbær i kombinasjon. Produktet utfyller det tilbud som ellers er i markedet ved at det er uten tilsetningsstoffer og framstår som et naturlig produkt i en lekker emballasje.

Juryen var generelt imponert over deltakernes matglede og entreprenørånd, og det store engasjement og kunnskap om lokal matkultur og lokale råvarer som kjennetegner produktene.

Juryen for Gastronomiprisen 2009 besto av Finn Børre Stokholm, Landbruks- og matdepartementet, Sissel Myran, Meny Ultra, Kim Michael Krohn, Sprøtt SB og Britt Kristiansen, Kurs og opplæringskontoret for matfagene. 

Næringsutvikling: Ungdomsbedriften Strilabakst på Sotra videregående skole er tildelt årets Gastronomipris under NM for Ungdomsbedrifter 2009 for sin satsing på en ny type flatbrød med lokale krydder som einebær og tang.