Historisk arkiv

Næringsutvikling: Kårer fylkesvise bygdeutviklere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Innovasjon Norge har så langt kåret fem fylkesvise vinnere av Bygdeutviklingsprisen 2009. Bedrifts- og næringsutviklings-prisen tildeles bedrifter eller personer som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. I november skal den nasjonale prisen deles ut.

Næringsutvikling: Innovasjon Norge har så langt kåret fem fylkesvise vinnere av Bygdeutviklingsprisen 2009. Bedrifts- og næringsutviklingsprisen tildeles bedrifter eller personer som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. I november skal den nasjonale prisen deles ut.

Bygdeutviklingsprisen som tildeles årlig er en bedrifts- og næringsutviklingspris for bedrifter eller personer som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Målet med prisen er blant annet å synliggjøre gode resultater fra landbruksrelatert næringsutvikling. Hovedmålgruppa er bedrifter eller personer med næringsvirksomhet utover tradisjonelt landbruk i tilknytning til landbrukseiendommer.

Vellykket bakerivirksomhet i Oslo og Akershus
Be-To Produkter i Skogbygda ble tildelt BU-prisen for Oslo og Akershus 7. oktober. Bedriften har gått fra to ansatte i 2002 til ni ansatte i 2009 og beskrives som et innovativt prosjekt som dekker et behov i markedet. Berit Gigernes Svennebye og Tone Scharning startet bakeriet for glutenfrie bakervarer hjemme på kjøkkenet på Togstad i 2002, og leverer i dag ferske bakervarer fast til en rekke av matvarekjeden Ultras butikker i Oslo-området. Totalt leveres det til 10 butikker i Oslo samt til Sand i Nord-Odal, Potten på Skarnes, gårdsbutikken Beite på Hvam og helsekostforretningen på Årnes. I tillegg har bedriften noen privatkunder. Be-To Produkter leverer brød, boller, rundstykker, forskjellige kaker, kaker tilpasset cøliaki, kjeks og lomper.

Hallingkost BA går godt i Buskerud
Hallingkost BA ble tildelt BU-prisen for Buskerud under festivalen Norsk Matglede siste helg i september. Gjennom sitt pionerarbeid har Hallingkost BA gjort lokale matspesialiteter kjent langt utover Hallingdals grenser. De har koplet sammen matkultur og reiseliv, og gitt nydelige smaksopplevelser i form av ”Hallingtapas”, der ideen er å servere tradisjonskost og annen lokalprodusert mat på nye og spennende måter. Hallingkost har også fått til en robust distribusjonsløsning for produktene.

Hesnes gartneri i vekst i Aust-Agder
Hesnes gartneri ble tildelt BUprisen for Agderfylkene 6. oktober. Katrine Hesnes Jarnes og Frode Jarnes har overtatt og videreutviklet en allsidig bedrift i Grimstad. Grønnsaker, bær og blomster produseres for eget salg. I drivhusene finnes tomater av mange slag, paprika og agurk. I gårdsbutikk og serveringslokale tilbys også egenproduserte bakerovnsbrød, is og diverse menyer dominert av lokalproduserte råvarer. Hesnes Gartneri baserer seg på miljøvennlig energi i form av flisfyring.

Samler produsenter i Sunndalspotet AS i Møre og Romsdal
Sunndalspotet AS på Grøa ble tildelt BU-prisen for Møre og Romsdal i oktober. Virksomheten som har fem fast ansatte driver med mottak, lager, sortering, vasking, pakking og distribusjon for potetprodusentene i Sunndal. Grunnlaget for virksomheten er råvarene fra primærprodusentene. Fra å være tre grupperinger med samarbeidende potetprodusenter for 4 - 5 år siden, har utviklingen av Sunndalspotet AS resultert i at samtlige potetprodusenter i Sunndal er samlet om denne virksomheten. Dette samarbeidet har medført avtaler med andre planteprodusenter om vekstskifte. Dette gjelder først og fremst med korn-produsentene. Håpet er å få utviklet dette til også å gjelde melk og kjøttprodusenter som for en stor del har grasproduksjon.
 
Selskapet har leveringsavtaler til de store grossistene som leverer konsumpotet i Midt-Norge. I tillegg er det etablert et samarbeid med Hubro AS i Surnadal som driver med skrelling, koking og pakking av poteter for storhusholdning. En av utfordringene innen potetproduksjonen er å finne marked for den delen som blir sortert ut og som ikke tilfredsstiller skjønnhetskravene som blir stilt. De er også hele tiden på utkikk etter nye produktområder og markeder for den delen av avlingen som ikke er klasse 1. Samarbeidet med Hubro AS gir muligheter for å kunne utnytte en del av det som blir utsortert.

Setter pris på gode naboer i Troms
"Bøndene på Berg" som består av Widding gård og Nordgård like utenfor Tromsø ble tildelt BU-prisen for Troms 30. september for sitt samarbeid om alternative gårdstilbud til barn og ungdom. Gårdene har alternative skoletilbud til barnehager og skoleklasser, spesielt 3. og 4. klassetrinn, og tilbyr arbeidsplasser for ungdom og kriminalomsorg på gård, utover at det drives tradisjonell grønnsaks-, dyre-, og eggproduksjon på gården.

Kriterier for Bygdeutviklingsprisen
Kandidatene blir vurdert etter følgende kriterier:

  • Økonomisk resultat/lønnsomhet
  • Sysselsetting, særlig for kvinner og ungdom 
  • Sosial og miljømessig bærekraft, herunder utnytting av lokale ressurser, fortrinn og ringvirkninger i lokalsamfunnet 
  • Nyskaping/originalitet
  • Det blir kåret en vinner i hvert fylke, som får 50.000 kroner. Vinnerne deltar i konkurransen om den nasjonale prisen som er på 200 000 kroner.

Fristen for å melde inn kandidater for 2009 var 1. august. Den nasjonale BU-prisen blir delt ut under et stort arrangement i Oslo Konserthus 18. november 2009.

Næringsutvikling: Innovasjon Norge har så langt kåret fem fylkesvise vinnere av Bygdeutviklingsprisen 2009.