Historisk arkiv

Næringsutvikling: Småkraftsuksess i Hordaland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk vil ha økt satsing på småkraft innenfor landbruket. Fylkesmannen i Hordaland har ledet et småkraftprosjekt med suksess.

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk vil ha økt satsing på småkraft innenfor landbruket. Fylkesmannen i Hordaland har ledet et småkraftprosjekt med suksess.

Som ledd i å realisere landbrukets betydelige potensial på dette områder har Fylkesmannens landbruksavdeling i Hordaland og Hordaland fylkeskommune gjennomført et treårig prosjekt som blant annet har hatt som formål å motivere bønder og andre grunneiere til å finne ut om deres fallrettigheter er lønnsomme å bygge ut, og eventuelt bygge ut i egen regi.

Viktig inntektsbidrag
 - Jeg registrerer at småkraft allerede gir viktige inntektsbidrag til mange gårdsbruk, og gjerne i næringssvake regioner, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. - Deler av overskuddet fra småkraften investeres gjerne i andre næringer på gården som skogsbilveier, driftsbygninger og utstyr. Dette viser at småkraft begynner å bety en del for landbruket og for Distrikts-Norge, sier Brekk.

100 nye anlegg
I tillegg til et omfattende arbeid med motivering og kompetanseheving, er det innvilget tilskudd til å utrede og planlegge småskala vannkraftverk. Til sammen er det gitt tilskudd til 123 søkere. I følge Fylkesmannen i Hordaland ser det ut til at 100 av disse anleggene vil bli bygd. Dette vil i så fall gi en årlig kraftproduksjon tilsvarende forbruket til 18,500 husstander. Av de som mottok tilskudd til planlegging var det hele 93 prosent som sa at dette var avgjørende eller medvirkende til at de startet arbeidet med å bli "småkraftbønder".

Fortsatt utbygging av småkraft i Norge gjør at flere tusen grunneiere vil kunne få kraftinntekter. Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) estimerte i 2004 et teknisk-økonomisk potensial for utbygging av småskala vannkraftverk på 25 TWh med en utbyggingspris på 3 kr/KWh. Av dette er en del allerede utbygd slik at det er et gjenværende potensial på om lag 18 TWh. Som følge av hensynet til miljøet vil ikke alt dette bli bygd ut. For tiden har NVE ca. 450 konsesjonssøknader til behandling. Mulighetene for småkraft er størst i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland og Troms, men potensialet i andre områder er også betydelig. 

    

Næringsutvikling: Kinnali Kraftverk i Kinsarvik, Ullensvang Foto: FM i Hordaland
Kinnali Kraftverk i Kinsarvik, Ullensvang

Næringsutvikling: Kinnali Kraftverk i Kinsarvik, Ullensvang Foto: FM i Hordaland
Turbin. Begge foto: FM i Hordaland

Næringsutvikling: Lars Peder Brekk vil ha økt satsing på småkraft som ledd i landbrukets klimaarbeid og for å øke verdiskaping og sysselsetting på bygdene.