Historisk arkiv

Næringsutvikling: Sider fra Hardanger blir geografisk beskyttet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Sider fra Hardanger har fått status som en Geografisk beskyttet betegnelse. Det gir sideren en bedre lovbeskyttelse mot kopier.

Næringsutvikling: Sider fra Hardanger har fått status som en Geografisk beskyttet betegnelse. Det gir sideren en bedre lovbeskyttelse mot kopier.

- Det er rett og rimelig at Sider frå Hardanger nå har samme status som sjampanje - et lovbeskyttet produkt. Sider frå Hardanger er Norges sjampanje, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk da han overrakte det synlige beviset under en tilstelling i Oslo i dag. Han gjør dermed sider fra Hardanger til landets 16. produkt med status Geografisk beskyttet betegnelse.

- Merkeordningen Beskyttede betegnelser er et kvalitetsstempel, kun for produkter som representerer det ypperste av et lands mat- og drikkeprodukter. Disse flotte produktene er også svært viktige for å gjøre merkeordningen kjent, sa Brekk under overrekkelsen.

        Næringsutvikling: Sider fra Hardanger er det første alkoholholdige produktet som er lovbeskyttet etter den offentlege merkeordning Beskyttede betegnelser i Norge. Foto: Eivor Eriksen, Matmerk
Næringsutvikling: Sider frå Hardanger er det første alkoholholdige produktet som er lovbeskyttet etter den offentlige merkeordning Beskyttede betegnelser i Norge. Foto: Eivor Eriksen, Matmerk

Denne beskyttelsen kan oppnås for næringsmidler som har en tilknytning til det geografiske området som produktbetegnelsen angir. En tilsvarende lovbeskyttelse gjelder blant annet for sjampanje fra Champagne i Frankrike. 

Stiftelsen KSL Matmerk har som formål å skape preferanse for norskprodusert mat. Det skal skje gjennom arbeid med kvalitetsstyring, kompetanse og synliggjøring av norske konkurransefortrinn og opprinnelse overfor matprodusenter, handel og forbrukere. 


Fra overrekkelsen i dag, leder for Hardanger Siderprodusentlag, Asbjørn Børsheim og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: LMD
Klikk på bildet for å laste ned bildet i stort format, bildet kan fritt benyttes.

Næringsutvikling: Sider fra Hardanger mottar i dag beviset på at det er en Geografisk beskyttet betegnelse.