Historisk arkiv

Skog: Skogen må sterkere inn i klimakampen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) vil bruke skogen mer aktivt i klimakampen. Brekk, som også er Europas ”skogminister”, deltar i dag i en rundbordkonferanse i London.

Skog: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) vil bruke skogen mer aktivt i klimakampen. Brekk, som også er Europas ”skogminister”, deltar i dag i en rundbordkonferanse i London.

- Skogene våre binder og lagrer CO2. Derfor må skog få en mer sentral plass i framtidige internasjonale regelverk for klimatiltak. Skogforvaltning og bærekraftig skogbruk må bli viktigere deler av den norske bistandspolitikken, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Brekk deltar i dag i en rundbordkonferanse i London. Han er invitert av sin britiske kollega, Hilary Benn for å drøfte skogbruk og gjenoppbygging av skogarealer. Konferansen holdes i regi av ”Global Partnership on Forest landscape Restoration”, som har deltakere fra industriland og representanter fra utviklingsland, samt flere internasjonale organisasjoner.

    

 

Skog: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Hilary Benn, minister for miljø, mat og bygdeutvikling i Storbritannia.
Skog: Hilary Benn, minister for miljø, mat og bygdeutvikling i Storbritannia (t.v.) ga under dagens konferanse Norge og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk honnør for den lederrollen landet har i arbeidet med skog og klima.   
Foto: LMD

- Konferansen bør sette fart i arbeidet med gjenreising av skog i områder som er egnet for det, sier Brekk.

Europas skoger
-
Skogene i Europa har muligheter som ikke brukes fullt ut i dag i klima-arbeidet. - Europas skoger kan bidra mere i klimaarbeidet, fastslår Brekk.

Han leder for tiden Ministerkonferansene for beskyttelse av Europas skoger, som er et skogpolitisk samarbeid som samler europeiske land og en rekke internasjonale og frivillige organisasjoner for å møte skogsektorens utfordringer og muligheter.

København
FNs klimapanel mener at tiltak i landbruket kan spille en viktig rolle i klimasammenheng, gjennom økt karbonbinding, reduksjon i klimagassutslipp og leveranse av biomasse til energibruk.

- Skogen vil bli et viktig tema under klimatoppmøtet i København i desember.  Landbruket kan levere flere av klimaløsningene verden trenger. Et aktivt skogbruk og en god forvaltning av jordressursene blant de mest effektive mulighetene for å ta opp CO2 og lagre karbon, sier Brekk.

Landbruket del av løsningen
Til forskjell fra andre sektorer er landbruket samtidig en viktig del av løsningen på klimautslippene. Bruk av fossilt brensel som olje og kull fører til at det blir tilført store mengder CO2 til atmosfæren. Dette er menneskeskapte utslipp som bidrar til global oppvarming.

Landbruksproduksjonen skjer i samspill med naturen og er basert på et naturlig kretsløp. Planter og trær som blir brukt som energi frigjør CO2. Gjennom fotosyntesen tas dette opp igjen og lagres i nye planter og trær som vokser. Dette er et sluttet kretsløp i balanse med naturen og som ikke tilfører atmosfæren ekstra CO2. Gjennom målrettede tiltak kan det naturlige CO2-opptaket økes vesentlig.

- Takket være en aktiv skogpolitikk med stell og planting tar skogene i dag opp over dobbelt så mye CO2 som for 100 år siden, påpeker Brekk.  

- Ved aktiv bruk og stell av skog kan CO2-opptaket økes ytterligere, og skogen kan bli et enda viktigere verktøy i klima-arbeidet. Aktivt skogbruk er enkel, rimelig, jordnær og konkret klimapolitikk. Skogen representerer muligheter vi ikke kan la gå ifra oss, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Skog: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) vil bruke skogen mer aktivt i klimakampen.

Forsidebilde: Torbjørn Tandberg