Historisk arkiv

Artsrikt i Norges nord-østre hjørne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Noen av de fineste slåtteengene i Finnmark ligger på Makkenes - et 200 mål stort området midt i mellom Vadsø by og landbruksbygda Vestre Jakobselv ved Varangerfjordens bredder. Det utvalgte kulturlandskapet i Finnmark ligger nesten så langt nord og øst du kan nå i Norge.

Makkenes

Engene er artsrike og viser uvanlig god kontinuitet i driften. Området utgjør et pent og verdifullt kulturlandskap. Den midtre delen har noen av de fineste slåtteengene i Finnmark.

I dag er det sjeldent at slike engtyper er bevarte. Lettdrevne arealer nær sjøen og på baserik jordsmonn har i stor grad blitt dyrket opp og isådd slik at man i dag kun finner triviell og artsfattig engvegetasjon på slike områder.

Sau på beite

Frodig natureng
Du finner frodig, urtedominert natureng på friskt jordsmonn, selv om det også er en del grasarter som sølvbunke og seterrapp. Arter man finner her er ljåblom, engsoleie, ballblom, blåklokke, fuglevikke, engfrytle, harerug, fjelløyentrøst, ryllik, fjelltistel, smårørkvein og skogstorknebb. Den nedre delen av enga er mer lavvokst og her er det mer av fjelløyentrøst, fjellrapp, bleiksøte, fuglevikke, harerug, vanlig marinøkkel, aksfrytle, smårapp, svartstarr, flekkmure, silkenellik, småsøte og marikåpe.

Makkenes er ett av få steder i Finnmark som ikke ble brent eller bombet under 2. verdenskrig. Den bevarte førkrigtids-bebyggelsen er representativ for bruk som kombinerte jordbruk og fiske – en vanlig driftsform langs kysten av Finnmark tidligere. Brukene på Makkenes består av flere ulike små bygninger - hver med sin funksjon knyttet til jordbruk og fiske.

Kvenske trekk
Fram til 1600-tallet var Varangerfjorden benyttet av samer med reindrift i sommerhalvåret og det finnes flere tufter i området. Sandskjær på Makkenes var et godt egnet sted for fiske og et fiskevær ble dannet på midten av 1600 - tallet med norsk/kvensk bosetning. Bygningene viser kulturtrekk fra den kvenske kulturen i form av såkalte Varangerhus (kombinasjonshus) og badstue som var typiske innslag blant finske/kvenske innvandrere. Det opplyses i SEFRAK - registreringene at en av bygningene var et Varangerhus, men at fjøsdelen er revet i nyere tid.

Bygningsmaterialene, tømmer og never, stammer fra Russland gjennom Pomorhandelen - handel mellom Russland og Nord-Norge som varte fram til den russiske revolusjonen. I tillegg viser noen bygninger at materialene som ble benyttet var rekved, materialer som folk fant i fjæra.

     Sau på Makkenes

Bygningsmiljøet på Makkenes er helhetlig bevart med få inngrep, de ulike funksjonene bygningen hadde innenfor bruket er fremdeles tydelige. Det er spesielt to bruk som tidligere var vanlig i Finnmark, men som det finnes få igjen av som har høy verneverdi. 

Makkenes

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet har i fellesskap plukket ut 22 landskapsområder med minst ett i hvert fylke som har fått statusen Utvalgt kulturlandskap i jordbruket. Statens landbruksforvaltning, Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning har vært sentrale i prosessen. De ulike områdene er plukket ut fordi de har store verdier knyttet til biologisk mangfold og kulturminner og kulturmiljøer, og fordi grunneierne og andre aktører satser på å ta vare på dem som viktige kulturlandskap. Dette innebærer å holde i hevd driftsmetoder med slått og beiting og også bevaring av bygninger og andre tekniske innretninger. De utvalgte områdene skal til sammen representere varierte kulturlandskapstyper i Norge. Det er satt av 14 millioner kroner på statsbudsjettet for 2010 for å stimulere til spesielle skjøtselstiltak i disse områdene.

I Naturmangfoldåret presenterer departementene de utvalgte kulturlandskapene og den skjøtselen som er nødvendig for å opprettholde det biologiske mangfoldet i disse landskapene.

Makkenes
Alle foto: Fylkesmannen i Finnmark