Historisk arkiv

Bioenergi: Kunnskapsbehov innenfor biogass kartlagt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: I dag mottar Norges forskningsråd forslag til rapport som gjennomgår muligheter og begrensninger for utnyttelse av biogass fra landbruket til energiformål. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk setter av 30 millioner kroner til forskning på området.

Bioenergi: I dag mottar Norges forskningsråd forslag til rapport som gjennomgår muligheter og begrensninger for utnyttelse av biogass fra landbruket til energiformål. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk setter av 30 millioner kroner til forskning på området.

I dag mottar Norges forskningsråd forslag til rapport som gjennomgår muligheter og begrensninger for utnyttelse av biogass fra landbruket til energiformål. Bakgrunnen for arbeidet er at Stortinget mener 30 prosent av husdyrgjødsla i Norge innen 2020 bør gå til biogassproduksjon.

- Oppfølging av denne ambisjonen er det viktigste enkelttiltaket i Klimameldingen for landbruket, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Samtidig setter ministeren av 10 millioner kroner til oppstart av nye forskningsprosjekter i 2010 på biogassområdet. Med tilsvarende bevilgning i 2011 og 2012 vil det til sammen bli anvendt 30 millioner kroner til biogassforskning kommende tre-års periode.

     Bioenergi: Biogassanlegg.
Bioenergi: Bioenergi: I dag mottar Norges forskningsråd forslag til rapport som gjennomgår muligheter og begrensninger for utnyttelse av biogass fra landbruket til energiformål. Foto: Geir Skadberg

Samarbeid Ås - Trondheim bærer frukter
Biogassrapporten er utarbeidet av Bioforsk, Norsk senter for bioenergiforskning og Sintef. Prosjektet har med utgangspunkt i eksisterende utredninger og ny kunnskap på området gjennomgått muligheter og begrensninger når det gjelder utnyttelse av biogass fra landbruket til energiformål, og hvordan landbrukssektoren på denne måten kan bidra til også å produsere biogass av matavfall. Rapporten skisserer behov for målrettet FoU-innsats.

Økt kunnskap om produksjon, tekniske løsninger, økonomi og samordning på ulike nivåer er en forutsetning for å lykkes med landbrukets biogassambisjoner. Det er derfor viktig å få belyst hvilke muligheter som reelt ligger i utbygging av infrastruktur for biogassproduksjon, og hvilke begrensninger og flaskehalser man må ta hensyn til. Rapporten vil også medvirke til bedre prioritering av forskningsinnsatsen på fagfeltet.

Den foreløpige rapporten skal presenteres og drøftes på møte i Forskningsrådet 28. januar, der ulike aktører på biogassområdet vil delta (kontakt trv@forskningsradet.no/tlf. 93238519).

10 millioner kroner til biogassforskning
Landbruks- og matdepartementet har de to siste årene trappet opp støtten til forskning på fornybar energi fra landbruket og opptak og lagring av karbon i jord og skog med til sammen 50 millioner kroner. Midlene disponeres gjennom ulike programmer i Norges forskningsråd. Om kort tid lyser programmet Natur & Næring ut 15 millioner kroner til nye forskningsprosjekter på bioenergiområdet. Av dette øremerkes ca 10 millioner kroner til forskning på biogass. Rapporten om kunnskapsstatus og kunnskapsbehov på biogassområdet er et viktig innspill til utlysning av midlene der søknadsfristen blir 1. april.

Fulltegnet nettverksmøte om biogass
Tirsdag 19. januar arrangerer Statens landbruksforvaltning, i samarbeid med flere andre etater, et nettverksmøte om forskning og utvikling innen biogass. Interessen for samlingen er svært stor med 120 påmeldte deltagere. Det innebærer at arrangementet nå er fulltegnet.

Dobbel klimaeffekt
- Ved å produsere biogass fra husdyrgjødsel kan vi oppnå dobbel klimaeffekt, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. - For det første kan vi produsere klimanøytral energi til erstatning for fossil energi. Samtidig får vi reduserte utslipp av metan som er en meget sterk klimagass. Med pågående prosesser og nye midlene til forskning har vi fått en god start på arbeidet med å nå Stortingets og landbrukets felles ambisjoner på biogassområdet, sier Brekk. 

Bioenergi: Norges forskningsråd mottar i dag forslag til ny rapport som tar for seg kunnskapsstatus og kunnskapsbehov på biogassområdet. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk setter av 30 millioner kroner til forskning på området.