Historisk arkiv

Det norske kokkelandslaget anbefaler reinskav

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet er en av hovedsponsorene til det Norske kokkelandslaget. I dag, og som ledd i en serie på departementets nettside, deler kokkelandslagets Miriam Østvik Jensen oppskriften på den tradisjonelle finnmarksretten reinskav.

Landbruks- og matdepartementet er en av hovedsponsorene til det Norske kokkelandslaget. I dag, og som ledd i en serie på departementets nettside, deler kokkelandslagets Miriam Østvik Jensen oppskriften på den tradisjonelle finnmarksretten reinskav med potetmos og rørte tyttebær.

Landbruks- og matdepartementet har inngått en fireårig avtale som hovedsamarbeidspartner med Norges Kokkemesters Landsforening NKL. - Dette er gode ambassadører for norsk matkultur og norske råvarer, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Avtalen innebærer at Landbruks- og matdepartementet som hovedsamarbeidspartner bidrar med 500.000 kroner hvert år i perioden avtalen løper - fram til utgangen av 2012.

I dag deler kokkelandslagets Miriam Østvik Jenssen oppskriften på den tradisjonelle finnmarksretten reinskav med potetmos og rørte tyttebær. Her kan du også lese om 25-åringens forhold til multer.

Navn: Miriam Østvik JenssenMiriam Østvik Jenssen, Kokkelandslaget
Alder: 25 år
Adresse: Oslo
Arbeidssted: Restaurant Oscarsgate
Bakgrunn (utdanning, studieopphold, ansettelser):
Ladejarlen VGS. Elev.
Britannia Hotell. Lærling.
Godalen VGS. Allmenfaglig påbygging for generell studiekompetanse. Elev.
Gastronomisk Institutt Stavanger. Commis.
Restaurant Bagatelle. Kokk.
Monster Entertainment "Hellstrøm Rydder Opp Ses.2". Kjøkkenkonsulent.
Restaurant Oscarsgate. Souschef.

Når bestemte du deg for å bli kokk; og hva påvirket deg?
Ganske tidlig. Så mye på Fjernsynskjøkkenet og Ingrid Espelid Hovig da jeg var liten. Jeg studerte oppskrifter og tilbrakte mange timer på kjøkkenet med mamma. Hun var meget tålmodig. Etter hvert fikk jeg stå alene, så lenge jeg ryddet og vasket opp etter meg.
Forbilder - norske eller internasjonale:
Ingrid Espelid Hovig, mamma og Eyvind Hellstrøm. Gode mennesker og gode kokker.
Hvilken rett eller retter mener du karakteriserer den regionen du kommer fra?
Reinkjøtt i utallige varianter: tørket og røkt hjerte, reinskav, gravet og speket, filet, lår osv.
Villaks, multer og tyttebær.
Hvilken meny ville du selv servert en franskmann som kom på besøk til dine barndomstrakter?
Hjemmerøkt villaks fra bestefars lille røykehus, reinskav med tyttebær og krumkaker med multekrem.
Favorittråvaren fra din region - og hvorfor?
Multer! Gode multer er perfekte. Alene, med is, med likør, varme, kalde, i krem uten krem. Mmmmmm multer.
Hvorfor sa du ja til å bli med på kokkelandslaget?
Jeg har alltid sett opp til Kokkelandslaget og deres arbeid for å fremme kokkefaget, både for sin egen del og Norge. Det er klart man sier ja når man får den sjansen!
Favorittretten din?
Det greier jeg ikke svare på. Det blir som å spørre en mor hvem av barna sine hun elsker mest. Jeg liker å spise mat som er laget av noen som bryr seg.

By på en oppskrift for 4-6 porsjoner med råvarer fra din region.
Det finnes utallige varianter av reinskav. Mange ønsker å bruke sopp, rosenkål, gulrot og andre grønnsaker samt lage en fyldigere og kraftig saus. Siden dette ikke er mat jeg lager ofte i min hverdag, men heller blir servert når jeg kommer hjem i ferier og høytider, var jeg nødt til å ringe bestemor for å høre hvordan hun lager den jeg synes er aller best.

Dette er min favoritt på grunn av dens enkelhet og gode, rene smak. Det er lite fett i selve reinskavet som man heller kan ta igjen ved å lage en skikkelig god potetmos med mye godt meierismør!

Reinskav med potetmos og rørte tyttebær:
Oppskriften er beregnet for 4 personer.

800 g reinskav
1 kepaløk
salt og pepper
Nøytral olje til steking
 
8 skrellede mandelpoteter
3 dl fløte
1 dl melk
3 ss saltet meierismør

Rørte tyttebær
 
Kutt løken i medium store terninger. Stek disse raskt i god varm panne til de får farge. Has over i en gryte. Gjør det samme med kjøttet. Gjerne i flere omganger slik at det blir skikkelig stekt, og ikke grått og kokt. Dette er viktig, for her er det mye smak å hente. 

     

Kok ut pannen med 2 dl vann. Hell dette over kjøtt og løk. Krydre med salt og nykvernet pepper.

Kok reinskavet under lokk på medium varme til kjøttet er mørt. Dette kan variere, det kommer an på kvaliteten til kjøttet, men tar vanligvis rundt én til to timer. Mens reinskavet gjør seg ferdig, lager man potetmosen.

Kok potetene i usaltet vann til de er møre, sil av og damp de tørre. Kok opp fløte og melk. Mos potetene i kjelen mens de er varme. Bruk visp eller press de gjennom en sikt. Ha i smør og halvparten av fløtemelken, rør sammen og juster konsistensen med resten av væsken. Smakes til med salt og eventuelt mer smør etter ønske. Etter at du har tilsatt salt er det viktig å ikke vispe eller røre for mye. Stivelsen i potetene reagerer med saltet og mosen vil bli seig og klissete.

Server reinskaven rykende varm med god potetmos og rørte tyttebær.