Historisk arkiv

Dyrehelse: Sviknottovervåkingen er i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyrehelse: Sviknott er et blodsugende insekt som kan overføre dyresykdommen blåtunge til drøvtyggere. Veterinærinstituttet overvåker aktiviteten til sviknott i Norge. Det er ennå ikke funnet sviknott i prøvene.

Dyrehelse: Sviknott er et blodsugende insekt som kan overføre dyresykdommen blåtunge til drøvtyggere. Veterinærinstituttet overvåker aktiviteten til sviknott i Norge, og de første prøvene fra insektfellene kom inn 10. april i år. Det er ennå ikke funnet sviknott i prøvene.

Lave temperaturer og frost vil ta livet av voksen sviknott. Sviknott overlever vinteren som larve og det overføres ikke blåtunguvirus fra en sviknott-generasjon til neste. Veterinærinstituttet overvåker forekomsten av sviknott i Norge, og spesielt av blodsugende hunnknott. Insektfeller vil være utplassert fra begynnelsen av april til slutten av mai, for å kjenne starten av vektoraktiv periode, og deretter igjen fra oktober til november for å kartlegge slutten på aktiviteten.

Flest tilfeller på høsten
Blåtunge er en virussykdom som rammer drøvtyggere. Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men viruset overføres fra dyr til dyr med blodsugende sviknott, og sykdommen har derfor en sesongmessig opptreden, med flest tilfeller på høsten. Kunnskap og kartlegging av sviknottens aktivitet er derfor viktig for den epidemiologiske vurderingen av sykdommen. Veterinærinstituttet har kartlagt sviknottaktivitet siden 2007.

Dyrehelse: Veterinærinstituttet overvåker aktiviteten til sviknott i Norge, og de første prøvene fra insektfellene kom inn 10. april i år. Det er ennå ikke funnet sviknott i prøvene.