Fire millioner til innlandsfiske i 2011
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 16.12.2010
Landbruks- og matdepartementet utlyser fire millioner kroner innenfor Utviklingsprogram for innlandsfiske. - Satsing på fisk er spesielt interessant fordi alle deler av landet har mulighet for å utvikle virksomheter basert på utnyttelse av denne ressursen, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
Landbruks- og matdepartementet utlyser fire millioner kroner innenfor Utviklingsprogram for innlandsfiske.
- Dette skal bidra til å utvikle ny næringsvirksomhet på landbrukseiendommer som ledd i å nå politiske mål om bosetting i hele landet. Satsing på fisk er spesielt interessant fordi alle deler av landet har mulighet for å utvikle virksomheter basert på utnyttelse av denne ressursen, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. På oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet har Norges Skogeierforbund estimert omsetning og potensial innenfor fisketurisme i innlandet. Estimatene viser at det i 2009 ble omsatt fiske og tilleggstjenester for 1,36 milliarder kroner. Potensialet frem mot 2020 anslås til å være hele 2,1 milliarder kroner. Det finnes også muligheter for å utvikle næringsfiske og oppdrett i innlandet. En mulighetsstudie for innlandsfiskeoppdrett viser til betydelige muligheter også innenfor denne næringen. Det er også betydelig aktivitet innenfor næringsfiske i ferskvann. |
|
Handlingsplan for innlandsfiske:
Under jordbruksforhandlingene i 2007 ble det vedtatt å gjennomføre et 5-årig utviklingsprogram for innlandsfiske fra og med 2008. Bakgrunnen er Landbruks- og matdepartementets Handlingsplan for innlandsfiske, som ble lagt fram i 2006. For prosjekter innenfor fisketurisme i ferskvann, næringsfiske i ferskvann og oppdrett av innlandsfisk, lyses det med dette ut fire millioner kroner til prosjekter med planlagt oppstart i 2011 eller videreføring av prosjekter fra 2009/2010. Departementet stiller i utgangspunktet krav om 33 prosent egenandel fra søker, men det kan i noen tilfeller gis dispensasjon fra dette.
Søknadsfrist er 28.1.2011.
Laks. Foto: LMD
Hvem kan søke?
Det er ingen begrensninger i hvem som kan søke om støtte fra programmet, men prosjekter som har forankring i virksomheter innenfor en av de tre innlandsfiskenæringene vil bli prioritert. Den relative fordelingen av midlene mellom fisketurisme, næringsfiske og innlandsoppdrett vil bli vurdert ut fra de søknadene som mottas, jf. også målene for programmet. Større samarbeidsprosjekter som fremmer samarbeid mellom flere virksomheter vil også bli prioritert. Det gis normalt ikke investeringstøtte (båter, motorer, storruser, bygging av husvære og annet). Programmets midler er et supplement til øvrige virkemiddelordninger (Utviklingsprogram for grønt reiseliv og Utviklingsprogrammet for matspesialiteter, fylkesvise bygdeutviklingsmidler og andre), som dekker disse næringene, men vil spesielt prioritere prosjekter som har overføringsverdi til andre satsinger som tar sikte på å videreutvikle innlandsfiskenæringene.
Hva er målene for programmet?
Programmet prioriterer å støtte prosjekter som bidrar til at satsingens mål nås ved gjennomføring av programmets strategier. Mål og strategier er følgende:
Mål innenfor fisketurisme:
|
Gjeddefisker. Foto: Bernd Kuleisa, Innovasjon Norge |
Mål innenfor innlandsoppdrett:
Innenfor programmet skal det utvikles 2-3 lønnsomme oppdrettsanlegg. Dette skal nås gjennom følgende strategier:
- Videreutvikling av eksisterende virksomheter
- Kunnskapsproduksjon om utfordringer og muligheter i næringen
Mål innenfor næringsfiske:
Innenfor programmet skal det utvikles inntil 10 virksomheter som bruker innlandsfisk til å skape lønnsom drift. Dette skal nås gjennom følgende strategier:
- Videreutvikling av eksisterende og nye virksomheter med markedstilpassede tilbud
- Økt kunnskap om utfordringer og muligheter
- Forbedret markedsføring og salg
- Kobling av ferskvannsfisk som mat innenfor reiselivsnæringen
Spørsmål om programmet kan rettes til departementet ved Steinar Bø, tlf.: 22 24 93 33.
Forsidebilde: Laks. Foto: LMD