Historisk arkiv

Genressurser: Gamle husdyrraser i vekst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Genressurser: Siden 1990 har antall produsenter som bruker de gamle husdyrrasene økt jevnt og trutt. Oppland er fylket som har flest besetninger med bevaringsverdige husdyrraser.

Genressurser: Siden 1990 har antall produsenter som bruker de gamle husdyrrasene økt jevnt og trutt. Oppland er fylket som har flest besetninger med bevaringsverdige husdyrraser, etterfulgt av Sogn og Fjordane og Hordaland.

Arbeidet med ny versjon av Kuregisteret har gitt oppdatert statistikk over antall dyr, besetninger og gårdsbruk for fem av de seks bevaringsverdige storferasene i Norge. Registeret vil i første omgang omfatte rasene telemarkfe, dølafe, vestlandsk raudkolle, østlandsk raudkolle og vestlandsk fjordfe. Sidet trønderfe og nordlandsfe er foreløpig ikke oppdatert i Kuregisteret.

     Genressurser: Telemarkfe
Genressurser: Telemarkfe er en av de bevaringsverdige storferasene i Norge som nå er i vekst. Telemarkfeet er vår eldste storferase og ble definert som egen rase allerede i 1856.
Foto: Fylkesmannen i Telemark.

Flest produsenter i Oppland
Det er Oppland som har flest produsenter med dyr av bevaringsverdige storferaser. Dyr av gamle husdyrraser finnes på 89 gårder i Oppland, på 59 gårder i Sogn & Fjordane og på 55 gårder i Hordaland. På de neste plassene finner vi Hedmark med 38 gårdsbruk, Møre og Romsdal med 37 og Telemark med 32 produsenter.

Unikt redskap for avl
Arbeidet med det nye Kuregisteret er i avslutningsfasen. Oppdaterte data fra Kuregistereret vil bli tilgjengelig på Genressurssenterets nettsider, og vil være til nytte for produsenter, avlsorganisasjoner og offentlig forvaltning. - For genressursforvaltningen er Kuregisteret et unikt redskap for å følge med på bestandsutvikling, og det nye registeret vil bidra til bærekraftig avl av truede husdyrraser, sier ansvarlig for registeret Anna Rehnberg.

Norsk genressurssenter arbeider for å sikre en effektiv og bærekraftig forvaltning av nasjonale genressurser i husdyr, planter og skogtrær. Senteret er en avdeling under Norsk institutt for skog og landskap som er organisert under Landbruks- og matdepartementet.

Genressurser: Siden 1990 har antall produsenter som bruker de gamle husdyrrasene økt jevnt og trutt.