Historisk arkiv

Jordbruk: Melketoll gir muligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: VGs leder av 20. mai hevder at norske eksportnæringer må ta en stor del av regningen for den rødgrønne landbrukspolitikken.

Jordbruk: VGs leder av 20. mai hevder at norske eksportnæringer må ta en stor del av regningen for den rødgrønne landbrukspolitikken. Bakgrunnen for dette skal være at regjeringen har varslet en forsterking av tollvernet ved overgang fra kronetoll til prosenttoll på drikkemelk og fløte.

Jeg vil presisere at Norge i henhold til gjeldende WTO-avtale står fritt til å velge mellom kronetoll og prosenttoll på meieriprodukter. Det er derfor ikke grunnlag for å hevde at dette vil føre til reaksjoner fra andre land som vil ha konsekvenser for norsk eksportindustri. Tvert imot legger stadig flere land økt vekt på matsikkerhet  og behovet for å styrke den nasjonale matproduksjonen.

Melkeproduksjon er helt sentral for å sikre levende bygder og et flott kulturlandskap over hele Norge. Drikkemelk dekkes i dag  av produksjon fra norske melkebønder. Prosenttoll på melk vil bidra til at det blir slik også i framtida.

Lars Peder Brekk
Landbruks- og matminister

I lederen ”Skadelig melketoll” 20. mai hevder VG  at Norges Bondelag  vant en stor seier i årets jordbruksoppgjør. Bøndene fikk gjennomslag for høyere toll på import av melk. VG mener at fasiten i jordbruksoppgjøret er at det er forbrukerne og eksportnæringen som må ta en stor del av regningen for den rød-grønne landbrukspolitikken.

Forsidefoto: Kerstin Mertens, Samfoto