Historisk arkiv

Lag din egen Popp opp-restaurant du også

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Gjør som landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, sjetteklassingene fra Mortensrud skole og trendsettere fra London: Inviter venner eller familie til din egen popp opp-restaurant! Vi gir deg oppskriftene.

Smakens uke logo

I London og og Paris er popp opp-restauranter en het trend for tiden, restauranter som dukker opp på uante steder for så å forsvinne igjen like plutselig som de kom. Felles for dem alle er at de har et bestemt tema. Det var også tilfelle da sjetteklassinger fra Mortensrud skole bød landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og sin parallellklasse på en femretters middag på Arkitektmuseet i Oslo idag. De fem rettene representerte hver av de fem grunnsmakene.

Denne aller første popp opp-restauranten i Oslo av og for barn markerte starten på Smakens uke. Under Smakens Uke 2010 skal over 300 skoler ha smak på timeplanen. Ungdomsskoletrinnet skal ha matpakkekonkurranse og 11 kantiner skal lære sine gjester mer om smak.

Landbruks- og matministeren er opptatt av at Smakens uke både skal gi smaksrike opplevelser og ny kunnskap. - Dette gir elevene kjempeviktig kunnskap. Når jeg ser hvor engasjerte de er her på kjøkkenet, så har vi truffet innertier, sier matministeren, som selv måtte ta i et tak på kjøkkenet hjemme da han var like gammel. Det oppfordrer han også popp opp-kokkene til å gjøre.

- Jeg er glad for å se at skolekjøkkenet, eller mat og helse som faget heter nå, får økt prioritet rundt om i landet. Barn skal ikke tegne mat, de må få være med å lage den, sier Brekk.

Matministeren benyttet også muligheten til å utfordre restaurantbransjen på å tenke nytt rundt barnemenyer.

- Barnemenyene rundt omkring er altfor enkle. Jeg vil at alle restauranter skal lage variert og smaksrik mat også til de unge, sier Brekk.

- Det er litt skummelt, sa Melek Kilic om å lage smoothie til en statsråd under dagens arrangement. Hun er sammen med sine klassekamerater trolig verdenshistoriens yngste popp opp-restaurantkokk.

      Brekk får servert smoothie
Brekk fikk servert syrlig smoothie på åpningen av Smakens uke.
Foto: Johnny Syversen.

Den syrlige smoothien var apetittvekker under smaksreisen.
- Jeg har mikset sammen blant annet eplejuice, yoghurt og bær i en blender. Også har vi pynta med lime, forteller Hina Safdar.

Neste smak ut var bitter. Daniel Le Minh fikk smertelig erfare at det ikke er bare-bare å være kokk: Med plastret finger skar han opp grapefrukt i båter.
- Jeg skar meg i stad, mens jeg skar vekk skallet, forteller han.

Grapefruktbåtene ble brukt i en fruktsalat. Le Minh hadde aldri smakt grapefrukt før, men har nå både lært seg å like den bitre frukten og å holde fingrene unna fruktkniven.

Abdulkadir Osman er ikke i tvil om hva slags grunnsmak han er med på å lage i stand: Salt. Han har aldri vært med på noe lignende og håper miniknekkebrød med byggryn-shot slår an hos ministeren.

Og hovedretten var det mange som gledet seg til: Biff.
- De stekes i smør og skal være skikkelig brune før man snur dem, forklarer Shqiponje Haziraj.

40 av skolene som deltar får denne uka besøk av smakskonsulenter i hvite frakker som guider elevene gjennom ulike smaker. Oda Christensen og de andre smakskonsulentene håper elevene skal synes mat er enda mer gøy etter dette. Prosjektet har i alle fall hatt den ønskede effekten på Melek Kilic.

- Dette er utrolig gøy. Jeg er veldig glad vi har fått lov å være med, sier hun. Nå skal hun hjem å diske opp for foreldrene.

Avslutningen på ethvert herremåltid skal være søt. Melek får med seg et godt tips av dessertmester Raziye Aydin på veien:
- Man må vente med å ha i eggekrem og bær i marengsen til like før den skal serveres, ellers blir alt bløtt.

    Barn lager biff
Og hovedretten var det mange som gledet seg til: Biff.
Foto: Johnny Syversen.