Historisk arkiv

Landbruk og klima i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk og klima: Da Stortinget rett før jul behandlet St.meld.nr 39 (2008-2009) Klimautfordringene – landbruket en del av løsningen, var det bred tilslutning til hovedtrekkene. København-avtalen ble ikke like ambisiøs som den norske delegasjonen hadde håpet.

Landbruk og klima: Da Stortinget rett før jul behandlet St.meld.nr 39 (2008-2009) Klimautfordringene – landbruket en del av løsningen, var det bred tilslutning til hovedtrekkene. København-avtalen ble ikke like ambisiøs som den norske delegasjonen hadde håpet.

Landbruk og klima: Forside St. meld 39 Klimautfordringene -  Landbruk en del av løsningen


- St.meld.nr 39 – landbrukets klimamelding, og Stortingets behandling av denne, legger et godt grunnlag for det arbeidet vi skal gjøre i Norge med landbruk og klima i det nye året, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

– Meldingen vil legge føringer for vår politikk på dette området i mange år framover. Her er det angitt hvordan utslipp fra landbruket kan reduseres og hvordan skog og jordbruk kan bidra sterkere i det nasjonale arbeidet med å reduseres klimagassutslippene, sier Brekk. 

Klimaforhandlingene i København
Klimaforhandlingene i København ga ikke det ambisiøse resultatet som Norge hadde håpet. ”København-avtalen” Copenhagen Accord slår fast målet om å begrense den globale temperaturøkningen til 2 grader over førindustrielt nivå. Avtalen inneholder også klare ambisjoner for arbeidet med reduksjon av utslipp fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland (REDD +). Det ble videre enighet om å sette av store beløp til klimatiltak i utviklingsland. Referansene til matsikkerhet er fortsatt med i forhandlingsdokumentene.

- Det er skuffende at det ikke var mulig å bli enige om globale utslippsmål i København, sier landbruks-og matminister Lars Peder Brekk.

- Begrensningen i den globale oppvarmingen er det viktigste tiltaket for å sikre matforsyningen for en økende befolkning globalt. Vi har derfor ingen tid å miste i arbeidet med å redusere de globale utslippene og å etablere en juridisk bindende avtale, sier Brekk.

- Det er likevel slik at vi i det grunnlaget som ligger fra København har en god mulighet for å bringe arbeidet et langt steg videre i 2010, og få på plass en klimaavtale på et senere tidspunkt som blir så ambisiøs som utviklingen krever, sier Brekk. Han understreker at nasjonalt vil arbeidet med landbruk og klima ha høy prioritet i 2010 og følge de føringene som er lagt i St.meld.nr 39.

Videre arbeid internasjonalt
Dokumentene fra klimatoppmøtet i København vil være med i forhandlingene i de to sporene som vil bli videreført i 2010. Forhandlingene om arealbruk, arealbruksendringer og skog vil videreføres i det såkalt Kyotosporet i klimaforhandlingene. Forhandlingene om skog i utviklingsland (REDD +) og jordbruk vil videreføres i det som kalles Konvensjonssporet.

Landbruk og klima: Da Stortinget rett før jul behandlet St.meld.nr 39 (2008-2009) Klimautfordringene – landbruket en del av løsningen, var det bred tilslutning til hovedtrekkene. København-avtalen ble ikke like ambisiøs som den norske delegasjonen hadde håpet.