Historisk arkiv

Landbruk og miljø: Penger til biomangfold på Biomangfolddagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk og miljø: Biologisk mangfold dreier seg ikke bare om ville arter. Hvis ikke bønder i utviklingsland får bedre tilgang til såfrø som er tilpasset framtidige klimaendringer, er det fare for økt matmangel i verden, advarer et norsk-indonesisk ekspertpanel. Norge overførte sitt årlige bidrag til å utvikle klimatilpassede plantesorter på Biomangfolddagen.

Landbruk og miljø:  Biologisk mangfold dreier seg ikke bare om ville arter. Hvis ikke bønder i utviklingsland får bedre tilgang til såfrø som er tilpasset framtidige klimaendringer, er det fare for økt matmangel i verden, advarer et norsk-indonesisk ekspertpanel. Norge overførte sitt årlige bidrag til å utvikle klimatilpassede plantesorter på Biomangfolddagen.

I dag er det verdens biomangfolddag.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk benytter anledningen til å minne om at biologisk mangfold er mer enn de eksotiske og fargerike arter som ofte blir hentet fram for å illustrere biomangfold-dagen. Uten den rette genetiske utrustningen vil avlingene i framtidas matplanter være mindre enn de ellers kunne vært.

- Det er viktig å ta vare på det biologiske mangfoldet også for matplantene våre. Det er fra disse matplantene vi finner genene som skal lage framtidas klimatilpassede sorter, påpeker Brekk. Han viser til  at viktige jordbruksvekster som ris, hvete og mais finnes i flere hundre tusen varianter.

- I tillegg er det et mangfold av uutnyttede jordbruksvekster som kan være viktige for lokal produksjon av mat, påpeker Brekk.

Norge samarbeider med andre land og internasjonale organisasjoner for å sikre at dette mangfoldet ikke skal gå tapt. Dette er blant annet en hovedårsak til at Norge har tilbudt verden å bygge og drifte Svalbard Globale frøhvelv som skal sikre tilgangen på kulturplantenes genressurser også for framtida. Under åpningen av frøhvelvet tok daværende landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen til orde for at vestlige land skal bidra økonomisk til det internasjonale fondet for plantemangfold som er etablert i tilknytning til den internasjonale traktaten for plantegenetiske ressurser.

På dagen i dag betaler vi vårt årlige bidrag til fondet på 100.000 USD tilsvarende nesten 650.000 kroner. Bidraget tilsvarer en promille av omsetningsverdien av såvarer i Norge, og pengene går til å sikre bønder i utviklingslands mulighet til å ta vare på og tilpasse matplantene til lokale klimaforhold. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk understreker at såfrø som er tilpasset de lokale klimaforhold vil være nøkkelen for å møte framtidige store behov for klimatilpasning av matproduksjon.

Anbefalinger fra norsk-indonesisk initiaiv sendes til FAO
Norsk-indonesisk internasjonal ekspertmøte varsler at konsekvensene av klimaendringer og matmangel vil forverres om vi ikke styrker bønder i utviklingslands tilgang til såfrø som er tilpasset framtidige klimaendringer. Ekspertene peker på at det er behov for økt innsats globalt for å styrke planteforedlingskapasiteten og at involveringen av bønder og økt formelt samarbeid mellom myndigheter, såvarefirma, bønder, genbanker og sivilt samfunn er nøkkelen til dette. Rapporten sendes til Verdens matvareorganisasjon og anbefalingene vil drøftes videre under den internasjonale plantetraktaten som er den globale plattformen for dette arbeidet.

Landbruk og miljø: Biologisk mangfold dreier seg ikke bare om ville arter. Hvis ikke bønder i utviklingsland får bedre tilgang til såfrø som er tilpasset framtidige klimaendringer, er det fare for økt matmangel i verden, advarer et norsk-indonesisk ekspertpanel.