Historisk arkiv

Næringsutvikling: Laksefiske som grønn turistmotor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: - Robuste villaksstammer er en forutsetning for videreutvikling av laksefiske som grønn turistmotor. Det bør også satses mer på det norske og nordiske turistsegmentet, mener statssekretær Ola T. Heggem.

Næringsutvikling: - Robuste villaksstammer er en forutsetning for videreutvikling av laksefiske som grønn turistmotor. Det bør også satses mer på det norske og nordiske turistsegmentet, mener statssekretær Ola T. Heggem.

Statssekretær Ola T. Heggem holdt i dag innlegg om laksefiske som grønn motor innen reiseliv og turisme på konferansen Laks og verdiskaping.

Må bevare levedyktige stammer
- Robuste villaksstammer er en forutsetning for videreutvikling av laksefiske som grønn turistmotor.

- Villaksen betyr mye, både som økonomisk grunnlag for verdiskaping innen fisketurisme og som grunnlag for kultur og særpreg for mange lokalsamfunn, sier statssekretær Ola T. Heggem.

- Det er bred enighet om at vi skal bevare denne begrensede ressursen. Norge har et særlig internasjonalt ansvar for å ta vare på den atlantiske villaksen. Regjeringen har i sin politiske plattform satt et mål om å sikre levedyktige bestander av vill laksefisk i Norge og den framtidige verdiskapningen knyttet til dette. Uten bærekraftige villaksbestander vil vi ikke lenger ha noen nevneverdig laksefisketurisme eller verdiskaping i distriktene med utgangspunkt i villaksen, sier Heggem.

Et bredt lakseengasjement gjennom lokale elveeierlag, fiskeforeninger og miljøvernorganisasjoner vil bli avgjørende viktig sammen med et bredt tilbud om laksefiske for alle kan gjøre villaksen til en grønn turistmotor, mener Heggem.

Vil øke satsingen på norsk og nordisk lakseturisme
- Grunnlaget for lønnsomhet i fisketurisme som i reiselivsnæring ligger i evnen til å utvikle produkter som laksefisketuristene etterspør, sier Heggem.
 
- Til nå har laksefiskeprosjekter støttet av Innovasjon Norge (IN) vært relativt smale, og har i betydelig grad vært spisset mot et avgrenset segment av betalingsvillige utenlandske sportsfiskere. Bakgrunnen for denne satsingen var det gode laksefisket i 2001 og 2002 og et ønske om å internasjonalisere standarden på det norske laksefiskeproduktet. Nå står vi overfor en dramatisk nedgang i størrelsen på laksebestandene, og det er nå viktig at vi konsentrerer oss om det norske og det nordiske markedet, sier Heggem.

- For å sikre og styrke verdiskapningen knyttet til laksefisketurisme må innsatsen nå rettes mot hovedtyngden av dagens kunder. 95 prosent av kundene av sportsfiske i norske laksevassdrag kommer i dag fra Norge, Danmark, Sverige og Finland. Det er derfor med stor glede jeg ser at Norske Lakselver nå dreier perspektivet og planlegger for større bredde i Norge og Norden for å videreutvikle laksefisketurismen.

Om konferansen konferansen Laks og verdiskaping
Elvene rundt Trondheimsfjorden (ErT) og Norske Lakseelver arrangerer 3-4. februar en nasjonal konferanse om villaks og verdiskaping. Livskraftige laksebestander er en forutsetning for å bevare arten og sikre det positive sportsfisket etter laks. Konferansen tar blant annet for seg spørsmål rundt bevaring av villaks, tiltak for å øke laksebestanden, framtidige trusler mot laks.

Næringsutvikling: - Robuste villaksstammer er en forutsetning for videreutvikling av laksefiske som grønn turistmotor.