Historisk arkiv

Næringsutvikling: Økning i elgjakt og hjortejakt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: For andre år på rad er hjortejakten større enn elgjakta, viser ny statistikk. Elgjakten har også økt. - Det er stort potensial for næringsutvikling knyttet til jaktbasert turisme, sier Lars Peder Brekk.

Næringsutvikling: For andre år på rad er hjortejakten større enn elgjakta, viser ny statistikk. Elgjakten har også økt. - Det er stort potensial for næringsutvikling knyttet til jaktbasert turisme, sier Lars Peder Brekk.

Statistisk sentralbyrå er ute med foreløpige tall for elgjakt og hjortejakt for sesongen 2009-2010. For andre år på rad er hjortejakta større enn elgjakta. Tallene viser også økning i elgjakta.

Store verdier knyttet til viltkjøtt
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er opptatt av å gjøre jakt og friluftsliv til en viktigere kilde til både inntekt og rekreasjon.

- Da må vi se utover selve kjøttverdien av viltet som nedlegges, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Det er store verdier knyttet til viltkjøttet, salg av jaktkort, utleie av terreng og hytter. Økt tilgjengelighet av viltkjøtt i markedet er med på å fremme næringsutvikling. De som greier å utvikle ferdigvarer med lokal identitet og særpreg, gjør også jakt- og utmarksturismen mer attraktiv, mener Brekk.

Ny fellingsrekord for hjortejakta
Foreløpige tall for hjortejakt 2009-2010 viser at i alt 37 700 hjorter ble felt i løpet av jakta høsten 2009 og vinteren 2010, en økning på 2 000 dyr fra året før. For andre år på rad er hjortejakta større enn elgjakta.

Liten økning i elgjakta
Foreløpige tall for elgjakt 2009-2010 viser at det i alt ble det felt i underkant av 36 000 elger under jakta høsten 2009 og vinteren 2010. Det er nesten 400 flere enn foregående jaktår. I Hedmark ble det skutt nærmere 8 100 elger, det høyeste antallet siden toppåret 1992.

Storviltjakt på statens grunn
Hvert år felles rundt 800 dyr på Statskogs grunn (eksklusive statsallmenninger). I all hovedsak er dette elg, men Statskog SF har også  tilbud om villreinjakt og hjortejakt. Det felles ca 50 hjort og 100 villrein årlig på Statskog sine jaktfelt. Statskog SF har også tilbud om opplæringsjakt/jaktlagserfaring  på elg og villrein, for den som vil ha en trygg tilnærming til storviltjakt.

Du kan søke elektronisk for storviltjakt hos Statskog SF over inatur.no. Ledige jaktfelt på statens grunn for elg og hjort i 2010 legges ut i primo april.

Statskog SF har til formål gjennom deltakelse eller i samarbeid med andre, å forvalte, drive og utvikle statlige skog- og fjelleiendommer med tilhørende ressurser og annen naturlig tilgrensende virksomhet. Statskog eies av staten og styres av landbruks- og matministeren gjennom foretaksmøtet.

Næringsutvikling: For andre år på rad er hjortejakten større enn elgjakta, viser ny statistikk.

Forsidebilde: Arne J. Gravem, Statskog