Historisk arkiv

Landbruk: Økt omsetningsavgift på egg fra 1. april

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Satsen for omsetningsavgift på egg settes fra 1. april opp fra 70 øre per kg til 1,10 kr per kg. Bakgrunnen er situasjonen i markedet.

Landbruk: Satsen for omsetningsavgift på egg settes fra 1. april opp fra 70 øre per kg til 1,10 kr per kg. Bakgrunnen er situasjonen i markedet.

Markedssituasjonen for egg har vært vanskelig etter nyttår. Det er prognosert med et overskudd av egg på 2 100 tonn i 2010, samtidig som det lå 700 tonn på lager ved inngangen til 2010. Bakgrunnen for overskuddet er omstillingen til nye innredninger i forbindelse med at de gamle bursystemene blir ulovlige fra 2012. Eggprodusenter som bygger om til godkjente innredninger øker stort sett opp til konsesjonsgrensa på 7 500 høner, samtidig som produsenter som planlegger å slutte med egg finner det lønnsomt å produsere i gamle bur så lenge det er tillatt.

    Landbruk: Egg
Landbruk: Økning i omsetningsavgiften på egg fra 1. april. Foto: LMD

Omsetningsrådet har derfor godkjent ekstraordinære tiltak for å bedre markedssituasjonen. Med bakgrunn i de økte kostnadene til regulering blir omsetningsavgiften på egg satt opp fra 70 øre per kg til 1,10 kroner per kg fra 1. april.

Omsetningsavgift
Omsetningsavgiften er en avgift som legges på produsentenes salgsproduksjon for å finansiere tiltak for å fremme omsetningen.

Omsetningsavgiften blir innbetalt av bøndene ved levering av produktene. Avgiften går inn i fondet for omsetningsavgift og blir brukt til finansiering av markedsregulering, faglige tiltak og opplysningsarbeid.

Landbruk: Økning i omsetningsavgiften på egg fra 1. april.