Historisk arkiv

Landbruk: Økt omsetningsavgift på egg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Satsen for omsetningsavgift på egg settes fra 1. april opp fra 70 øre per kg til 1,10 kr per kg. Det er eggprodusentene - bøndene - som betaler avgiften.

Landbruk: Satsen for omsetningsavgift på egg settes fra 1. april opp fra 70 øre per kg til 1,10 kr per kg. Det er eggprodusentene - bøndene - som betaler avgiften. Det har vært produsert for mye egg etter nyttår.

Bakgrunnen for overskuddet er omstillingen i forbindelse med at gamle bur blir ulovlige fra 2012. Eggprodusenter som bygger om øker stort sett opp til konsesjonsgrensa på 7 500 høner, samtidig som produsenter som planlegger å slutte med egg finner det lønnsomt å produsere i gamle bur så lenge det er tillatt.

Omsetningsrådet har derfor godkjent ekstraordinære tiltak for å bedre markedssituasjonen. Med bakgrunn i de økte kostnadene til regulering blir omsetningsavgiften på egg satt opp med 40 øre per kg fra 1. april. Det er altså bøndene, ikke forbrukerne, som betaler avgiften. Ut fra Jordbruksavtalen er bøndene som betaler kostnadene ved overproduksjon.

   

 

Landbruk: Egg på brett
Landbruk: Satsen for omsetningsavgift på egg settes fra 1. april opp fra 70 øre per kg til 1,10 kr per kg.
Foto: LMD

Omsetningsavgift
Omsetningsavgiften er en avgift som legges på produsentenes salgsproduksjon. Omsetningsavgiften blir innbetalt av bøndene ved levering av produktene. Avgiften går inn i fondet for omsetningsavgift og blir brukt til finansiering av markedsregulering, faglige tiltak og opplysningsarbeid.

Landbruk: Økning i produsentenes omsetningsavgift på egg fra 1. april.