Norge må satse på bioøkonomi
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 02.12.2010
Landbruksforskningen er evaluert: Norge må satse på bioøkonomi. Under ledelse av Lars Sponheim har Norges Forskningsråd evaluert forskningsinstituttene under Landbruks- og matdepartementet.
Landbruksforskningen er evaluert: Norge må satse på bioøkonomi.
Under ledelse av Lars Sponheim har Norges Forskningsråd evaluert forskningsinstituttene under Landbruks- og matdepartementet. Konklusjonen er at instituttene må fokusere på verdiskaping og bioøkonomi og etablere et omfattende og forpliktende samarbeid med det nye universitetet på Ås.
I forbindelse med arbeidet med ny melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken ønsket Landbruks- og matdepartementet råd om hvordan Norge kan få en effektiv instituttsektor med høy kvalitet, godt omdømme og høy internasjonal konkurransekraft. Evalueringen startet våren 2010 og ble ledet av fylkesmann Lars Sponheim. En egen komité vurderte instituttenes vitenskapelige kvalitet. Dette arbeidet ble ledet av Søren Frandsen, prorektor ved Aarhus Universitetet.
- Jeg vil berømme Norges Forskningsråd og de berørte instituttene for det arbeidet som er gjort med denne gjennomgangen, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
- Forskningsinstituttene har en sentral rolle i landbruks- og matpolitikken. De fremskaffer viktig kunnskap og bidrar til lokal, regional og nasjonal næringsutvikling, i tillegg til å gi forvaltningen faglig fundert rådgivning, sier Brekk.
- Les oversendelsesbrevet fra Norges Forskningsråd (pdf, 156 kB)
- Les rapporten En robust instituttsektor (pdf, 11,4 MB)
Vedlegg til rapporten - Les rapporten Vitenskapelig kvalitet (pdf, 1,8 MB)
- Les mer om saken hos Forskningsrådet
Globale utfordringer
- Rapporten legger svært stor vekt på de globale utfordringene framover. For at instituttene i landbruks- og matsektoren skal være best mulig rustet til å møte disse utfordringene, er det viktig at instituttene koordinerer seg bedre, samarbeider med eksterne forskningsmiljøer og får mer gjennomslag internasjonalt, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, som nå ser fram til å gå nøye gjennom rapporten og vurdere de ulike forslagene.
Biobaserte næringer
Verden står overfor enorme utfordringer når det gjelder klima, matproduksjon og energiforsyning. Befolkningen er forventet å øke til om lag ni milliarder innen 2050. Matbehovet øker med 70 prosent, mens energibehovet vil øke med 100 prosent i samme periode.
Mye av forskningen som nå foregår i Europa og verden for øvrig tar sikte på å videreutvikle økonomien i en mer bærekraftig retning. Evalueringen konkluderer med at også Norge bør sette utviklingen av en bærekraftig industri næring på kartet, der de biobaserte næringene får en ny og mer sentral rolle.
En robust instituttsektor
Evalueringen har avdekket mange positive og sterke sider ved instituttene. Den vitenskapelige komiteen har likevel påpekt at instituttene har en rekke utfordringer knyttet til at internasjonaliseringen av forskning og forskningsfinansiering vil bidra til en ny hverdag for instituttene framover. Evalueringen har identifisert konkrete forbedringspunkter for de berørte instituttene som bør implementeres allerede i nåværende struktur, men som ikke vil være tilstrekkelige for å møte departementets krav til robusthet og fremtidsrettet struktur.
I forbindelse med etableringen av det nye universitetet på Ås er det naturlig å vurdere mulighetene for mer gjensidig forpliktende samarbeid, ikke minst for å styrke undervisningen på området, samtidig som instituttenes egenart og styrker skal ivaretas og videreutvikles.
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk mottar rapport om instituttgjennomgangen. Fra venstre: Administrerende direktør i Norges Forskningsråd Arvid Hallén, avdelingsdirektør i Norges Forskningsråd Per Olav Skjervold, fylkesmann Lars Sponheim og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: LMD.