Matsikkerhet: Behov for plantemangfold
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 16.03.2010
Matsikkerhet: Bønder trenger plantemangfold og mer kunnskap for å avle nok mat under et endret klima. Det er budskapet fra en internasjonal workshop i Indonesia.
Matsikkerhet: Bønder trenger plantemangfold og mer kunnskap for å avle nok mat under et endret klima. Det er budskapet fra en internasjonal workshop i Indonesia.
Budskapet kommer fra deltakerne på den internasjonale workshopen som Norge arrangerte i samarbeid med Indonesia i forrige uke, i Bogor, Indonesia.
Anbefalingen fra workshopen understreket behovet for et formelt samarbeid mellom internasjonale og nasjonale aktører for å styrke lokal planteforedling også gjennom involvering av bønder. FAOs internasjonale traktat |
Matikkerhet: Risplante. Foto: LMD |
Lokal tilpasning
Mottakerne av plantematerialet er i hovedsak genbanker og internasjonale jordbruksforskningsinstitusjoner i utviklingsland. Fra disse meldes det om mangel på kapasitet og teknologi hos samarbeidspartnere i utviklingsland slik at det lokalt kan utvikles matplanter som er tilpasset lokalt klima og vekstforhold og preferansene til lokale markeder. Det er økende anerkjennelse for at slik tilpasning vil være påkrevet for å sikre produksjon av mat under et endret klima.
Frøprøvene som sikkerhetslagres i Svalbard globale frøhvelv vil på denne måten bidra til å styrke verdens matsikkerhet i et endret klima!
Utviklet av bøndene
Mange frivillige organisasjoner som for eksempel SEARICE (som Utviklingsfondet og Noaragric ved Landbruks- og matdepartementet samarbeider med) kan vise til gode resultater fra programmer som styrker bøndenes egen kapasitet til selv å utvikle matplanter som er lokalt tilpasset både når det gjelder vekstbetingelser og kvalitet. I flere sørøstasiatiske land er det nå mange eksempler på at lokale rissorter som er utviklet av bøndene selv, utkonkurrerer kommersielle rissorter. I flere tilfelle velger kommersielle frøselskaper å distribuere frøene fra disse og det er også eksempler på at myndigheter tilrettelegger med tiltak som sikrer plantehelse og nødvendig kvalitet.
Norge støtter også opp om andre viktige internasjonale aktører som bidrar til å sikre plantemangfoldet gjennom bevaring i genbanker og ved utvikling av informasjon, teknologi, og relevant forskning og foredling rettet mot utviklingslandene og bøndene der. Dette gjelder blant annet det globale fondet for plantemangfold (Global Crop Diversity Trust), og gruppen av internasjonale jordbruks-forskningssentre (CIGAR) som viser til at lokal planteforedlingskapasitet mangler, og må bygges ut for at deres arbeid fullt ut skal nå helt fram til bøndene.
Matsikkerhet: Bønder trenger plantemangfold og mer kunnskap for å avle nok mat under et endret klima. Det er budskapet fra en internasjonal workshop i Indonesia. Foto: LMD