Historisk arkiv

Norges største skogreservat med frivillig vern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skrim og Sauheradfjella naturreservat som ble offisielt åpnet i dag, er Norges største skogreservat basert på frivillig vern. - Dette viser at ordningen med frivillig skogvern fungerer, sier statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet.

Statssekretær Ola T. Heggem deltok i dag ved den offisielle åpningen av Skrim og Sauheradfjella naturreservat sammen med statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet og fylkesmennene i Buskerud og Telemark. 

- Frivillig vern av skog har ført til en ny giv i skogvernarbeidet, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Skrim og Sauheradfjella naturreservat
Skrim-Sauheradfjella er med sine 123.000 dekar det neste største skogreservatet i landet og vil ved åpningen være det største skogreservatet i Norge som er basert på frivillig vern. Formålet med vern i dette området er å ta vare på typiske skogområder og spesielle, sjeldne og truede elementer i skognaturen. Vernet er viktig for å bevare biologiske ressurser, og samtidig sikre høykvalitets naturopplevelser for mange i framtida. Skrim og Sauheradfjella brukes aktivt både sommer og vinter av et stort antall mennesker i både Telemark, Buskerud og Vestfold, som har dette som sitt nærmeste fjellområde.

Frivillig skogvern
Frivillig skogvern er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Skogeierforbund og Direktoratet for naturforvaltning, der også fylkesmennene deltar. Det pågår for tiden prosesser for frivillig skogvern med sikte på vern av ytterligere omlag 150 områder med over 300 km2 produktiv skog. 

- Det er en riktig strategi å legge forholdene til rette for frivillige løsninger ved vern av skog. Grunneierne er viktig samarbeidspartnere og i vernesammenheng er det avgjørende at skogeiere og bønder selv tar ansvar, og at myndighetene spiller på lag med næringsaktørene, sier Heggem.

Skrim og Sauheradfjella naturreservat som ble offisielt åpnet i dag, er Norges største skogreservat basert på frivillig vern. På bildet statssekretær statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet og statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet under åpningen i dag. Foto: Miljøverndepartementet.