Historisk arkiv

Norsk husdyravlsmateriale til Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statssekretær Ola T. Heggem har denne uka vært i Kina for å drøfte eksport av norsk husdyravlsmateriale og produkter fra norsk kjøttindustri. Han har hatt møter med viseministeren i Det kinesiske Landbruksdepartementet og det kinesiske mattilsynet.


Statssekretær Ola T. Heggen og viseminister Nin Dun i det kinesiske landbruksdepartementet (MOA). Foto: Fiona Yin, Geno, Kina.

Mandag formiddag møtte Statssekretær Heggen viseminister Nin Dun i det kinesiske landbruksdepartementet (MOA). Tema for møtet var norsk landbruks- og matpolitikk, med spesiell vekt på dyrehelse og husdyravl, og eksport fra Norge av avlsmateriale. I Heggems delegasjon deltok representanter fra Landbruks- og matdepartementet, GENO (Norge og Kina) og den norske ambassaden.

Eksport av kjøttprodukter
På ettermiddagen møtte delegasjonen det kinesiske mattilsynet. I tillegg til de temaene som også ble diskutert i landbruksdepartementet tidligere på dagen, tok Heggem opp norsk kjøttindustris ønske om eksport av spiselige biprodukter (kjøttprodukter) til Kina. Også den tidligere inngåtte MOU mellom AQSIQ og Fiskeri- og kystdepartementet/Landbruks- og matdepartementet- protokollen mellom AQSIQ og Landbruks- og matdepartementet sto på dagsorden.

Møtene ble holdt som et ledd i å styrke samarbeidet og dialogen mellom Kina og Norge knyttet til mattrygghet og Genos satsing i Kina.

Begge møtene ble gjennomført i en god atmosfære og begge sider var enige om at slike møter og kontakt er viktig for å styrke det videre samarbeidet mellom landene.

Statssekretæren besøkte også China Agricultural University hvor kineserne uttrykte ønske om bistand til og samarbeid mellom universitet og norske universiteter og forskningsmiljøer på en rekke områder.

     

Statssekretær Ola T. Heggen og viseminister Wei Zhuanzhong i AQSIQ. Foto: Fiona Yin, Geno, Kina.

Indre Mongolia
Etter ankomst Hohhot, Indre Mongolia, tirsdag ettermiddag dro statssekretær Heggem med følge i møte med viseguvernøren Guo Qijun i Indre Mongolia. Indre Mongolia er ett av Kinas viktigste landbruksområder. Her pågår også krysningsforsøk med NRF-sæd fra Geno.

Onsdag hadde delegasjonen møte med Inner Mongolia Agricultural University som har en samarbeidsavtale med Geno. Fra universitetets side er det stort ønske om å utvide samarbeidet med norske universitet og forskningsinstitusjoner. Universitetet har 35000 studenter.

”Begynnelsen av nytt liv”
Etter møtet var det navneseremoni ved universitetet for en av de første krysningskalvene Holstein – NRF. Kalven fikk navnet ”Mengmeng” som betyr ”begynnelsen av nytt liv”. Under arrangementet holdt Heggem en tale til studentene. Denne ble mottatt med stor og hjertelig applaus.  Heggem er første statssekretær som har talt direkte til studentene.
Etter seremonien var det seminar for studenter og inviterte gjester fra myndigheter og næring.

Dagen ble avsluttet med besøk på Modern Helingeer Farm. En av de største gårdene med 10000 kyr og eget meieri. Virksomheten har inseminert 100-talls dyr med NRF-sæd, og kalvene har begynt å komme. Alt virker lovende.

Torsdag gjennomførte delegasjonen besøk hos Yili Group og Inner Mongolia Dairy Group. Disse presenterte sine gårder og meieri. Geno og resten av delegasjonen ble møtt med stor interesse.