Historisk arkiv

Norske storfegener til over 20 land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Gener fra Norsk rødt fe eksporteres i dag til over 20 land i verden. Norsk husdyravlmateriale har høy kvalitet og er nå også etterspurt i Kina.

Statssekretær Ola T. Heggem besøkte i juni 2010 Kina for å drøfte eksport av norsk husdyravlsmateriale og produkter fra norsk kjøttindustri med det kinesiske Landbruksdepartementet og det kinesiske mattilsynet.

Norsk Rødt Fe til indre Mongolia
I indre Mongolia, som er et av Kinas viktigste landbruksområder, pågår krysningsforsøk med sæd fra Norsk Rødt Fe (NRF) fra Geno. Inner Mongolia Agricultural University som har en samarbeidsavtale med Geno, har et stort ønske om å utvide samarbeidet med norske universitet og forskningsinstitusjoner. Som en symbolsk lansering ble en av de første krysningskalvene Holstein–NRF døpt under statssekretær Ola T. Heggems besøk. På Modern Helingeer Farm, en av de største gårdene i indre Mongolia med 10000 kyr og eget meieri, har et hundretalls dyr blitt inseminert med NRF-sæd, og kalvene har begynt å komme.

NRF – en tilpasningsdyktig melkemaskin
Rundt 90 prosent av storfekjøttet som blir produsert i Norge blir produsert i melkekubesetningene. NRF (Norsk Rødt Fe) er den norske mjølkekurasen, og kjennetegnes ved at de er friske og fruktbare, har god produksjon av mjølk og kjøtt, gode bein, et funksjonelt jur og godt lynne.  Rasen er framavlet i Norge for norske bønder. Om lag 95 prosent av alle mjølkekyr i Norge er i følge GENO NRF eller NRF-krysninger. Det finnes i dag om lag 240 000 melkekyr i Norge. Rasen er dyrket frem i norsk klima og under norske forhold, men den trives også andre steder.