Historisk arkiv

Ny ti-års prognose for jordbruk og matsikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

OECD og FNs mat- og jordbruksorganisasjon FAO har i dag offentliggjort en ny prognose for jordbruk og matsikkerhet 10 år fram i tid. Gjennomsnittsprisen på jordbruksvarer forventes å øke, samtidig som bekymringer for den globale matsikkerheten vedvarer.

OECD og FNs mat- og jordbruksorganisasjon FAO har i dag offentliggjort en ny prognose for jordbruk og matsikkerhet 10 år fram i tid. Gjennomsnittsprisen på jordbruksvarer forventes å øke, samtidig som bekymringer for den globale matsikkerheten vedvarer. Det viser rapporten Agricultural Outlook 2010-2019.

Økt matproduksjon kan møte framtidig etterspørsel
Det anslås at den globale matproduskjonen vil øke saktere enn i de foregående år. Likevel vil dette kunne dekke det globale matbehovet på lang sikt. Rapporten hevder at økningen i matproduksjon har avtatt de ti siste årene. Det er likevel sannsynlig at man med dagens nivåøkning vil oppnå om lag 70 prosent økning i global matproduksjon. Dette ble i en tidligere rapport fra OECD og FAO anslått som nødvendig for å kunne dekke verdens matbehov i 2050.

Til tross for at det globalt i dag produseres nok mat til å mette alle, har den senere tids prisøkninger og den økonomiske krisen bidratt til å øke sulten og minke matsikkerheten. Mer enn en milliard mennesker anslås i dag å lide av sult.  

Forsidebilde: Mikkel Østergård, Samfoto