Historisk arkiv

Ny VIPS-modell til hjelp mot potettørråte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fuktig sommervær kan gi fare for potetørråte, og sprøytesesongen mot tørråte er i gang. En ny VIPS-modell fra Bioforsk kan gi potetprodusenter bedre varsel om fare for tørråte.

I følge forskere ved Bioforsk Plantehelse kan det være stor fare for potettørråte ved langvarig, fuktig vær. Det har allerede vært angrep i tidligsorter i Aust-Agder, Vestfold, Østfold og Frosta. Men kombinasjonen fuktig og varmt vær har skapt fare for angrep over det meste av Sør-Norge. Tidligere i uka nådde mange av potetområdene i denne delen av landet en kritisk grense, og dermed startet også sprøytingen etter varsel for sene sorter mange steder.

Det fins imidlertid hjelp for potetprodusenten. På nettsiden VIPS (Varsling innen planteskadegjørere) kan potetprodusenten få varsel for sprøyting mot tørråte på riktig tidspunkt. Dette reduserer både kostnadene og miljøbelastningen. Nettstedet som er et samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving og Bioforsk gir varsler når det er viktig å utføre tiltak i de ulike distriktene.

Ny VIPS-modell
En ny VIPS-modell som nå er i bruk beregner risikoen for sporeproduksjon med påfølgende spredning, overlevelse og infeksjon på grunnlag av klimadata. Modellen ble prøvd ut av Bioforsk i fjor, og vil sannsynligvis etter hvert erstatte dagens rådende verktøy for å beregne sprøyteintervall for potettørråte.  Den gamle modellen skiller ikke i detalj på soppens utvikling og prosesser, mens den nye modellen vurderer utviklingen ut fra soppens syklus med sporedanning, levedyktighet av sporer, fare for spredning av sporer samt infeksjonsforhold.