Historisk arkiv

Rypejakta nærmer seg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statskog har fremdeles ledige tilbud om rypejakt og annen småviltjakt. Rypekvoter blir offentliggjort i løpet av 1. september. Statskog har store arealer egnet for rypejakt. De største områdene er i Nordland og Troms.

Rypejakta er "folkejakta" i Norge. Det er over 65.000 jegere som oppgir at de jakter ryper hvert år. Lirypejakt med hund har blitt spesielt populært i de seneste årene.Statskog kan også tilby gode terreng for jakt på fjellrype.

Jaktrestriksjoner
På grunn av forvaltningsansvaret for å sikre bærekraftig høsting, har Statskog innført jaktrestriksjoner i Nordland og på Dovrfjell. Det er etablert forsøksområder sør i Nordland med spesielle jaktrestriksjoner. Dette er en del av Rypeprosjektet 2006 - 2011 (skoginfo.no). Undersøkelser har vist at det er et for høyt jaktpress i enkelte områder. Rypeprosjektet skal bidra til å finne de mest optimale forvaltningsmodeller for rype og skogsfugl.

     Rype
Foto: Istockphoto.com/Statskog

Statskog er landets største grunneier.  Statens grunn utgjør 60.000 km2, det vil si 1/5 av fastlands-Norge. Staten er 100 prosent eier av Statskog SF. Eierskapet utøves av landbruks- og matministeren.